Ingredienser
-
Lammekraft
-
2.5 kg fårikålkjøtt
-
1 stk gulrøtter
-
0.5 stor purreløk
-
150 gram sellerirot
-
1 stor løk
-
4 stk hvitløksfedd
-
10 stk Hel sort pepper
-
sausen
-
110 gram meierismør
-
110 gram hvetemel
-
12 dl lammekraft
-
3 dl kremfløte
-
Grønnsaker
-
4 store gulrøtter
-
0.5 stor purreløk
-
150 gram sellerirot
-
200 gram jordskokk eller pastinakk
-
Annet
-
fersk gressløk
-
salt og pepper
-
poteter
-
tyttebærsyltetøy
Fremgangsmåte
Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet i ingrediensboksen over for å få frem ingrediensene!
Lammefrikassé er så utrolig godt og passer like godt som både søndagsmiddag og som selskapsmat i konfirmasjon, barnedåp og bursdager. Man skal ikke tulle for mye med den tradisjonelle husmannskosten, men jeg har tillatt meg å tilsette jordskokker fra hagen i denne retten. Det er ikke et “must” for å lage retten, men om du får tak i det, så anbefaler jeg deg å bruke det. Det tilfører en god, nøtteaktig smak til retten og passer godt til den milde lammesmaken. Om du ikke får tak i jordskokk, kan du bruke pastinakk.
Det tar litt tid å lage lammefrikassé, pga. at det må lages en god lammekraft. Mange synes det er stress å lage egen kraft, men her lages kraften ved å koke/trekke kjøttet som uansett skal brukes i frikasséen. Selve kraften er det lite jobb med, da den skal så i to timer å trekke/småkoke for seg selv. Så ikke la deg skremme av den lange tilberedningstiden.
Følg meg på Instagram for å bli oppdatert når jeg legger ut nye oppskrifter❤️
Dette kan du gjøre klart dagen i forveien:
- Lag kraften
- Rens kjøttet fri for ben og fett
- Kutt grønnsaken og kok disse møre i lammekraften
Da er det bare å lage sausen og tilsette kjøttet og grønnsakene noen minutter før servering. Husk å sett på poteter 🙂
Steg
1
Ferdig
|
LAG LAMMEKRAFT |
2
Ferdig
|
|
3
Ferdig
|
|
4
Ferdig
|
Varm opp en kasserolle, ha i litt olje og tilsett grønnsakene. Stek grønnsakene og pepper på middels varme i noen minutter. Tilsett deretter kjøttet, fyll opp med kaldt vann slik at alt i kjelen er dekket med vann. Skru på full varme til det begynner å koke. Fjern skummet som legger seg på toppen. Skru ned varmen og sett på lokk. Nå skal kjøttet stå å trekke/småkoke i ca. 2 timer. |
5
Ferdig
|
Gjør klar grønnsakene |
6
Ferdig
|
Rens kjøttet og sil kraften |
7
Ferdig
|
Sett på poteterHusk å sett på poteter om du ønsker dette ved siden av frikasséen. |
8
Ferdig
|
Lag sausenSmelt smør på lav varme (bruk den gryten du har lagd kraft i, for å slippe så mye oppvask). Tilsett hvetemel og rør godt sammen med smøret. Tilsett deretter litt og litt av lammekraften og visp godt underveis for å unngå klumper (se antall desiliter i ingredienslisten - du skal ikke bruke all lammekraften). Ha også oppi kremfløten. La sausen koke i 10-15 minutter, under stadig omrøring. Smak til med salt, finkvernet sort pepper og en ts med sukker. |
9
Ferdig
|
Når sausen koker, kan du koke grønnsakene møre i kjelen med lammekraften. Om du ikke har mer lammekraft igjen, kan du koke grønnsakene direkte i sausen. |
10
Ferdig
|
|
11
Ferdig
|