Lammefrikassé

0 0
Lammefrikassé

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
Lammekraft
2.5 kg fårikålkjøtt
1 stk gulrøtter
0.5 stor purreløk
150 gram sellerirot
1 stor løk
4 stk hvitløksfedd
10 stk Hel sort pepper
sausen
110 gram meierismør
110 gram hvetemel
12 dl lammekraft
3 dl kremfløte
Grønnsaker
4 store gulrøtter
0.5 stor purreløk
150 gram sellerirot
200 gram jordskokk eller pastinakk
Annet
fersk gressløk
salt og pepper
poteter
tyttebærsyltetøy
Inneholder:
  • Gluten
  • Laktose
Kjøkken:

Ingredienser

  • Lammekraft

  • sausen

  • Grønnsaker

  • Annet

Fremgangsmåte

Del

Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet i ingrediensboksen over for å få frem ingrediensene!

Lammefrikassé er så utrolig godt og passer like godt som både søndagsmiddag og som selskapsmat i konfirmasjon, barnedåp og bursdager. Man skal ikke tulle for mye med den tradisjonelle husmannskosten, men jeg har tillatt meg å tilsette jordskokker fra hagen i denne retten. Det er ikke et “must” for å lage retten, men om du får tak i det, så anbefaler jeg deg å bruke det. Det tilfører en god, nøtteaktig smak til retten og passer godt til den milde lammesmaken. Om du ikke får tak i jordskokk, kan du bruke pastinakk.

Det tar litt tid å lage lammefrikassé, pga. at det må lages en god lammekraft. Mange synes det er stress å lage egen kraft, men her lages kraften ved å koke/trekke kjøttet som uansett skal brukes i frikasséen. Selve kraften er det lite jobb med, da den skal så i to timer å trekke/småkoke for seg selv. Så ikke la deg skremme av den lange tilberedningstiden.

Lammefrikassé
Følg meg på Instagram for å bli oppdatert når jeg legger ut nye oppskrifter❤️

Dette kan du gjøre klart dagen i forveien:

  • Lag kraften
  • Rens kjøttet fri for ben og fett
  • Kutt grønnsaken og kok disse møre i lammekraften

Da er det bare å lage sausen og tilsette kjøttet og grønnsakene noen minutter før servering. Husk å sett på poteter 🙂

(Visited 9 299 times, 5 visits today)

Steg

1
Ferdig

LAG LAMMEKRAFT

Først skal du lage lammekraften og koke mørt det kjøttet som skal vendes inn i den deilige frikasséen.

2
Ferdig

Sett ovnen på 250 grader, over og undervarme. Legg fårikålkjøttet utover et stekebrett og strø over maldonsalt. Vent til ovnen er skikkelig varm, før du setter brettet med kjøttet midt i ovnen i ca. 15 minutter (man får mye mer smak ut av kjøttet og inn i kraften, ved å brune dem på denne måten).

3
Ferdig

Mens kjøttet står i ovnen, kutter du grønnsakene til kraften i grove biter. Bruk den øverste delen på purreløken.

4
Ferdig

Varm opp en kasserolle, ha i litt olje og tilsett grønnsakene. Stek grønnsakene og pepper på middels varme i noen minutter. Tilsett deretter kjøttet, fyll opp med kaldt vann slik at alt i kjelen er dekket med vann.

Skru på full varme til det begynner å koke. Fjern skummet som legger seg på toppen. Skru ned varmen og sett på lokk. Nå skal kjøttet stå å trekke/småkoke i ca. 2 timer.

5
Ferdig

Gjør klar grønnsakene

Skrell og skyll grønnsakene som du skal ha i frikasséen. Kutt purreløken i 2 cm tykke skiver. Gulrøttene, selleriroten og jordskokkene kutter du i passe store biter (ikke for små).

6
Ferdig

Rens kjøttet og sil kraften

Når kjøttet løsner fra benet og fremdeles har litt tyggemotstand, løfter du kjøttet ut av gryten. Sil resten av kraften over i en annen kjele. Trykk ut all kraft av grønnsakene som blir liggende igjen i silen, for å få med all den gode smaken. Rens kjøttet fri for bein og fett.

7
Ferdig

Sett på poteter

Husk å sett på poteter om du ønsker dette ved siden av frikasséen.

8
Ferdig

Lag sausen

Smelt smør på lav varme (bruk den gryten du har lagd kraft i, for å slippe så mye oppvask). Tilsett hvetemel og rør godt sammen med smøret. Tilsett deretter litt og litt av lammekraften og visp godt underveis for å unngå klumper (se antall desiliter i ingredienslisten - du skal ikke bruke all lammekraften). Ha også oppi kremfløten.

La sausen koke i 10-15 minutter, under stadig omrøring. Smak til med salt, finkvernet sort pepper og en ts med sukker.

9
Ferdig

Når sausen koker, kan du koke grønnsakene møre i kjelen med lammekraften. Om du ikke har mer lammekraft igjen, kan du koke grønnsakene direkte i sausen.

10
Ferdig

Når sausen smaker godt, tilsetter du det ferdig rensede lammekjøttet, de møre grønnsakene og finhakket gressløk. Vend det godt inn i sausen.

11
Ferdig

Server den deilige lammefrikasséen med nykokte poteter og tyttebærsyltetøy.

Ida Marie Aamot Storbakken

Mitt navn er Ida Marie, jeg har fagbrev som kokk og har gitt ut to kokebøker; Vennemat og oppfølgeren Vennefavoritter. Jeg har drevet denne matbloggen i over 11 år og brenner for å formidle gode oppskrifter med detaljerte fremgangsmåter, enkle ingredienser og fristende bilder. Takk for at du besøker matbloggen min - ta gjerne kontakt om det er noe du lurer på <3 - Ida Marie

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
Cookies med sjokolade og mandler
forrige
Cookies med sjokolade og mandler
Juletoast med sennepsdressing
neste
Juletoast med sennepsdressing
Cookies med sjokolade og mandler
forrige
Cookies med sjokolade og mandler
Juletoast med sennepsdressing
neste
Juletoast med sennepsdressing

Legg Til Din Kommentar

+