Ingredienser
-
Bolledeigen:
-
850 gram hvetemel
-
5 dl H-melk
-
0.5 pakke fersk gjær
-
150 gram melis
-
150 gram meierismør
-
2 ts kardemomme
-
Til pensling 2 egg
-
Sjokoladefyllet:
-
100 gram brunt sukker
-
150 gram meierismør
-
3 ts kanel
-
60 gram kokesjokolade
-
0.5 ts salt
Fremgangsmåte
Sjokoladeboller har blitt en ny favoritt når det kommer til gjærbakst. Dette er de mykeste, luftigste og deiligste bollene jeg har smakt noen gang! Deigen er utrolig enkel å lage og den er så utrolig god å jobbe med! Det er viktig å sette av tid til både elting og heving. Det er det som gjør at resultatet blir så bra!
Bollene smaker helt fantastisk når de er lune. Hvis du fryser de ned og tar de opp ett par timer før servering, kan du varme de ett par minutter i ovnen eller noen sekunder i mikrobølgeovnen. Da kan jeg garanterer deg at de smaker som nystekte. Tenk så deilig å ha noen av disse bollene i fryseren, som du kan servere til gjester, eller kose deg med selv 🙂
Det er best om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften.
Steg
1
Ferdig
|
Lag bolledeigenHa hvetemel, melis og kardemomme i bakebollen. |
2
Ferdig
|
Kutt smøret i terninger og ha i en skål, dette skal has i deigen helt til slutt, så sett smøret til sides så det blir mykt. |
3
Ferdig
|
Varm forsiktig opp melk i en kjele til melken er fingervarm. Pass på at melken ikke blir for varm, da kan gjæren bli ødelagt. Tilsett gjæren og rør denne inn. |
4
Ferdig
|
Ha melk og gjær oppi bakebollen med de tørre ingrediensene, og la maskinen gå på middels hastighet i ca. 10 minutter. Det er viktig å la deigen få elte lenge for at bollene skal bli myke og luftige. |
5
Ferdig
|
Tilsett deretter litt og litt smør i terninger. Det vil bli litt klissete med en gang, men la maskinen gå på lav hastighet helt til alt smøret er blandet godt inn i deigen. ca. 10 minutter. |
6
Ferdig
|
Dekk deigen til med et rent kjøkkenhåndkle eller plastikkfolie, sett bakebollen et lunt sted, gjerne på varmekablene på badet, og la deigen heve seg til dobbel størrelse. Det er viktig at deigen får heve seg til dobbel størrelse. Hvor lang tid det tar, kommer an på hvor varm det er der du setter deigen til heving. |
7
Ferdig
|
Når deigen hever, kan du lage sjokoladefyllet. |
8
Ferdig
|
Lag sjokoladefylletBland sammen mykt smør (ikke smeltet) med brunt sukker, salt og kanel. Smelt sjokoladen og bland det inn i smørblandingen. Sett sjokoladefyllet til sides. |
9
Ferdig
|
Lag ferdig bollene |
10
Ferdig
|
|
11
Ferdig
|
Sett bollene på et stekebrett med bakepapir. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen. Fordel bollene utover to stekebrett. Sett gjerne bollene litt tett sammen slik at de vokser litt i hverandre når de stekes. |
12
Ferdig
|
Når bollene er fordelt på brettene, legg et kjøkkenhåndkle over, og sett bollene til heving enda en gang. Denne gangen holder det med 20-30 min. Det gjør ingenting om de står litt lenger. Det er veldig viktig at du tar deg tid til å etterheve bollene slik som forklart her, da får du luftige og lette boller. |
13
Ferdig
|
Pensle deretter bollene med sammenpisket egg, og sett midt i forvarmet ovn på 200 grader over- og undervarme. Stek ett og ett brett om gangen. Stek bollene i ca 7-10 minutter, til bollene har blitt lysebrune. Ikke stek de for lenge. |
14
Ferdig
|
|
15
Ferdig
|