Ingredienser
-
850 gram hvetemel
-
5 dl H-melk
-
0.5 pakke fersk gjær
-
150 gram melis
-
150 gram meierismør
-
1 ts kardemomme
-
FYLL:
-
0.5 pakke vaniljekrem
-
70 gram meierismør
-
2 ss lys sirup
-
2-3 ts kanel
-
3 ss sukker
Fremgangsmåte
Jeg elsker gjærbakst, og denne oppskriften på kringle med kanelsirup og vaniljekrem er ingen unntak!
Kanel og sukker er blandet med smør og sirup for å få til det gode, litt klissete fyllet. Kringla er fylt med vaniljekrem i midten som gjør at kringla blir veldig saftig og hver bit smaker ekstra godt 🙂 Kringle er perfekt å lage til bursdagsselskaper og andre samlinger av familie og venner, men er også god å ha med i tursekken. Hva er vel ikke bedre enn å sette seg ned å ta en pause på toppen av en fjelltopp med nybakt kringle og en kopp kaffe? 🙂
Kjøkkenmaskin eller kna for hånd?
Det er best om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften. Om du ikke har det kan du kna den sammen for hånd, men det krever litt mer arbeid. Jeg anbefaler deg å smeltet smøret og blandet det med melken i stedet for å kna inn terninger med smør på slutten av eltingen. Dette gjør det litt lettere 🙂
Oppbevaring:
Kringle og alt av annen type gjærbakst gjærbakst kan fryses ned. Det beste er om kringla fryses om den ikke skal spises samme dag som den lages. Bakeverket vil smake akkurat som nybakt når du tar det opp igjen fra fryseren, lar det tine en times tid på benken før du varmen det ett par minutter i ovnen på 150 grader ca 🙂
Bland gjerne litt melis med vann og ha over kringla etter den har kjølt ned litt på en rist. Det er best å servere kringla når den er litt lun. Hvis du er glad i gjærbakst anbefaler jeg deg å ta en titt på bollefocacciaen med vaniljekrem. Mye lik på smak, men kjekt med litt forandring 🙂
Steg
1
Ferdig
|
Lag bolledeigen:Ha hvetemel, melis og kardemomme i en bakebolle. |
2
Ferdig
|
Kutt smør i terninger og sett til sides på kjøkkenbenken. Dette skal knas inn i deigen til slutt. |
3
Ferdig
|
Varm melken forsiktig opp, så den blir fingervarm. Pass på at den ikke blir for varm. Rør gjæren ut i den lunka melka og ha det oppi sammen med de tørre ingrediensene i bakebollen. |
4
Ferdig
|
La maskinen stå på lav hastighet i 5-10 minutter slik at deigen blir knadd godt sammen. |
5
Ferdig
|
Når alt er blandet godt sammen, tilsetter du litt og litt smør i terninger til alt er blandet godt inn. Ha maskinen på lav hastighet i 5-10 minutter for å få eltet alt skikkelig. |
6
Ferdig
|
Ha et rent kjøkkenhåndkle eller plastikkfolie over bakebollen og sett deigen til heving et lunt sted. Enten på varmekablene på badet eller så kan du sette bakebollen oppi oppvaskkummen i litt lunket vann. La deigen heve i 30-45 minutter. |
7
Ferdig
|
Lag kanelsirup:Smelt smør i en kjele, og tilsett deretter sirup. Rør dette godt inn. Ha oppi sukker og kanel og rør godt sammen. |
8
Ferdig
|
Form kringla: |
9
Ferdig
|
|
10
Ferdig
|
|
11
Ferdig
|
|
12
Ferdig
|
|
13
Ferdig
|
|
14
Ferdig
|
Rør sammen ett egg og pensle over kringla. |
15
Ferdig
|
|
16
Ferdig
|
|
17
Ferdig
|