10 tips til pynting av pepperkakehus

Her får du 10 gode tips til pynting av pepperkakehus, hvordan du får den perfekte glasuren, hvordan du enkelt limer sammen pepperkakehuset og hva du må tenke på når du skal designe og dekorere ditt helt eget pepperkakehus. Følg meg gjerne på Instagram for å bli oppdatert når jeg legger ut nye bilder, videoer og oppskrifter!

TIPS 1 – MELISGLASUR (Royal icing)

Tips til pynting av pepperkakehus

Royal icing er en glasur som stivner fort og som derfor er perfekt å bruke til pynting av pepperkaker med. Den er superlett å lage, blir fløyelsmyk og er enkel å dekorere fint med. Med rett konsistens vil ikke glasuren flyte utover og siden den stivner fort, er den helt perfekt å bruke om du vil lage “istapper” eller overfylte snøtak på pepperkakehuset ditt. Det som også er bra, er at glasuren er kritthvit og holder seg sånn også etter den har stivnet. Glasuren holder seg mange dager i kjøleskapet, men det er viktig at den da er i en tett pose.

Du trenger:

 • 1 pakke melis (500 gram)
 • 3 eggehviter
 • 2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

 1. Skill eggehvite og eggeplomme fra hverandre. Ha eggehviten i en bakebolle. Det er veldig viktig å ikke få spor av eggeplommer i eggehviten, da vil ikke glasuren stivne.
 2. For å unngå klumper i glasuren, så er det lurt å ta ut de hvite eggeklumpene/strengene fra eggehviten.
 3. Sikt melis over eggehvitene og ha i sitronsaften.
 4. Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin og visp til alt er godt blandet.
 5. Ha glasuren over i en tett sprøytepose med en gang, slik at det ikke stivner og blir klumper i glasuren.

TIPS 2 – Bruk sprøytepose

For å ha kontroll på dekoreringen er det stor forskjell på om du bruker sprøyteposer eller vanlige brødposer av plastikk. Vanlige plastikk-brødposer revner fort i skjøten. Bruk derfor sprøyteposer (kjøpes på Cacas, Kitch’n eller feks. Clas Ohlson). Jeg bruker engangs-sprøyteposer.

 • Ikke fyll for mye glasur i sprøyteposen, da blir det vanskelig og slitsomt å holde/klemme ut glasur over tid. Fyll så mye at den passer fint inni hånden din, når du klemmer rundt den.
 • Bruk kobler til sprøyteposen. Det vil si en sånn plastikk-kobling som du tar inni sprøyteposen, som gjør at du kan sette en tipp utenpå sprøyteposen og deretter skru en koblingsdel over. Da kan du skifte tipp om du vil ha ulike type sprøytetipper underveis, eller du kan lett rense tippen om det skulle tette seg. Du kan bruke denne som kjøpes hos Cacas (ikke reklame)

TIPS 3 – Stikk pepperkakene ut på bakepapiret

Tips til pynting av pepperkakehus

Hvis du lager pepperkakehus er det viktig at delene du stikker ut, holder formen slik at de passer og kan limes sammen etter steking. Om du stikker de ut på kjøkkenbenken og deretter skal flytte de over på bakepapir, er det fort gjort at formen blir ødelagt og resultatet vil bli deretter.

Mine beste tips for å unngå dette er:

 • Kjevle ut pepperkakedeigen, legg den over på bakepapir og deretter stikk/skjær ut delene til pepperkakehuset oppå bakepapiret.
 • Stikk ut delene med litt mellomrom, slik at det bare er å dra vekk overflødig deig. Husk at pepperkakene vokser litt under steking, så det er viktig med litt mellomrom slik at de ikke vokser inn i hverandre.

TIPS 4 – Flate pepperkaker

Stek alltid pepperkakene litt for lenge, enn litt for lite. Vi vil ikke ha myke pepperkakehus!

Når du steker pepperkakedelene, er det ofte at de blir bøyd i kantene under steking eller at de ikke blir helt flate. For å få de ferdig stekte pepperkakene helt flate slik at det blir lettere å lime de sammen, må du gjøre følgende:

 • Dra bakepapiret med de ferdig stekte pepperkakene over på kjøkkenbenken med en gang de kommer ut av ovnen
 • Legg et bakepapir oppå pepperkakene, mens de fremdeles er varme.
 • Legg deretter et stekebrett med noe tungt på, og la de ligge slik i ca. 5 minutter slik at pepperkakene blir klemt flate. Flytt de over på rist når de har begynt å kjøles ned og sørg for at de er helt avkjølt før de blir pyntet.

TIPS 5 – Vinduer i pepperkakehusene

For å få vinduer på pepperkakehusene kan du enten bruke gelatinplater, drops eller demerasukker.

 • Drops: knus drops i en morter eller blender (gjerne drops med farger for å få ulik farge på glasset), Jeg bruker som regel orange drops slik at det blir lune og fine farger når man har lys inni huset. Hell ganske mye av dropspulveret inni vinduene når de ligger på stekebrettet, før steking. Her holder det ikke å bare drysse på litt. Dropspulveret vil smelte og flyte utover under steking.

 • Demerasukker: hell demerasukker der du har stukket ut hull til vinduene (akkurat samme som med dropspulveret).
 • Gelantinplater: Lim de på baksiden/innsiden av veggene til huset (etter steking).

TIPS 6 – Dekorering av pepperkakehus

For å få til fint mønster er det lurt å dekorere alle delene før huset limes sammen. La glasuren tørke og stivne helt, før du begynner å sette huset sammen.


Det eneste jeg venter med til huset er limt sammen, er å dekorere snøfylte tak og lage «istapper» som renner ned fra taket. For at det skal se ekte ut er det viktig at du sprøyter på glasur slik at den henger ned utenfor kanten på taket.

Det er ikke nødvendig å brukte tid på å dekorere små detaljer helt ytterst på pepperkakene slik jeg har gjort her, siden de uansett skal limes sammen.

TIPS 7 – Limpistol i stedet for smeltet sukker

Tips til pynting av pepperkakehus

Mange har nok limt sammen pepperkakehus med smeltet sukker. Dette er både farlig, stressende og må gjøres kjapt før sukkeret stivner, noe som utgjør en stor risiko for brannskader. Mitt beste tips her, er å bruke limpistol til å lime sammen alle delene. Da har man mer kontroll, Dette er en oppgave for de voksne og gjerne to stykker, slik at man har noen ekstra hender til å holde/støtte opp huset med.

Huset skal stå lenge og om det skal knuses og spises i slutten av jula, går det an å knekke vekk bitene med lim på.

Det går helt fint om det blir litt søl med lim i skjøtene. Dette dekker jeg bare med glasur til slutt.

TIPS 8 – Lag egen pepperkakemal

Om du vil designe ditt eget pepperkakehus, er det viktig med god tid og planlegging.

Mine beste tips er:

 • Tegn opp en grovskisse over hvordan du vil at pepperkakehuset skal se ut
 • Bruk deretter linjal og tegn de ulike delene, slik at de passer sammen. Husk at til et hus trenger du feks. to like store vegger til fremside og bakside av huset, men det er ikke nødvendig å tegne opp mer enn en mal.
 • Klipp ut malene du har tegnet på arkene og lim de på stiv papp og deretter klipp de ut. Hvis du har lamineringsmaskin kan det være lurt å laminere arkene og klippe de ut der, i stedet for å lime de på papp. Det kan være vanskelig å kutte rett om du bruker vanlig ark som mal. Arket vil trekke til seg fett fra pepperkakedeigen og krøller seg, flytter lett på seg og du vil få ujevne pepperkakedeler.
 • Før du begynner å kutte til de ulike pepperkakedelene kan det være lurt å teipe sammen malen for å se at alt passer sammen og for å se om det er noe du mangler eller ikke har tenkt over. Jeg lover deg, det er veldig irriterende og måtte begynne på nytt med å lage nye maler/endre på malene etter pepperkakene er ferdig stekt. Ta deg derfor tid til å gjøre det skikkelig før du setter i gang.
 • Etter du har kjevlet ut pepperkakedeigen og lagt den på bakepapir, legger du malen oppå, og bruker en skarp kniv til å kutte til pepperkakene langs kantene på malen.

TIPS 9 – Flytting av ferdig pyntet pepperkakehus

10 tips til pynting av pepperkakehus
Sørg for at du enten har et stort brett du kan sette pepperkakehuset på, slik at det er lett å flytte på det, eller sørg for at du har plass til pepperkakehuset ditt der du har planer om å ha det til pynt. Hvis du bruker royal icing og limpistol pleier det å gå fint å flytte pepperkakehuset uten at det detter i fra hverandre, men det er viktig å tenke på at glasuren fort kan knekke om du har lagd istapper eller tynne dekoreringsdetaljer.

TIPS 10 – Lag magisk julestemning rundt pepperkakehuset ditt

Tips til pepperkakehus
Lag julestemning rundt pepperkakehuset ditt ved å:

 • putte LED-lyslenker inni pepperkakehuset som går på batteri (du får kjøpt billige lyslenker på feks. Normal og Søstrene Grene).
 • bruke bomull rundt som snø og/eller spray rundt huset med snøspray
 • lage små spor i «snøen»
 • sette en vase ved siden av pepperkakehuset med noen grankvister. Her kan du henge julekuler, LED-lys eller henge opp små pepperkakehjerter
 • sette små figurer/biler utenfor

Håper du fikk noen tips du kan bruke når du skal sette i gang med pynting av pepperkakehus. Slå deg løs og bruk fantasien din til lage er kreativt og fint pepperkakehus. Legg gjerne ut bilder og tagg #idamariesmat på Instagram om du bruker noen av tipsene mine.

Her er noen bilder av fjorårets pepperkakekreasjoner, håper du liker dem ♥

10 tips til pynting av pepperkakehus Tips til pynting av pepperkakehus Tips til pepperkakehus

(Visited 11 331 times, 1 visits today)

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

En Kommentar Skjul Kommentar

Legg Til Din Kommentar

+