Ingredienser
-
1.5 kg høyrygg
-
5 hvitløksfedd
-
2 løk
-
1 liter vann
-
2 ss mørkt kjøttbuljongpulver
-
120 g meierismør
-
120 g hvetemel
-
1 kg gulrøtter
-
2 ss tyttebærsyltetøy
-
salt og pepper
-
100 g meierismør til steking
-
olje til steking
-
Fin potetmos
-
1200 g nypoteter
-
2 dl H-melk
-
75 g meierismør
-
0.5 bunt gressløk
-
salt og pepper
Fremgangsmåte
Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten!
Sosekjøtt med potetmos er en nydelig kombinasjon og gir meg gode barndomsminner. Kjøttet kokes i kjøttkraft til det er så mørt at det smelter på tungen, før det trekkes ferdig i en smakfull saus. Velg om du vil servere potetmos eller kokte poteter som tilbehør – jeg foretrekker en god potetmos. Om du ønsker andre grønnsaker til, kan du servere smørdampet brokkoli eller blomkål ved siden av.
Denne retten kan serveres både som søndagsmiddag, men også om du skal ha klubb eller middagsselskap, barnedåp eller bursdagslag.
Følg meg på INSTAGRAM, TIKTOK og FACEBOOK for å bli oppdatert når jeg legger ut nye oppskrifter, bilder og videoer ?
Send meg gjerne et bilde eller legg igjen en kommentar om du tester denne oppskriften på sosekjøtt med potetmos. Håper det faller i smak og ta gjerne kontakt om du lurer på noe.
Dette kan du gjøre klart dagen i forveien:
- Kutt, stek og kok kjøttet mørt i kraften. Avkjøl kjøttet og kraften separat på kjøkkenbenken, før du dekker det til og oppbevarer det i kjøleskapet.
- Skrell og kutt gulrøttene
- Potetene kan skrelles og legges i kaldt vann.
Da gjenstår det bare å lage sausen og potetmosen, før du koker gulrøttene og kjøttet ferdig i sausen.
Tips:
- Lag dobbel porsjon og frys ned restene, så har du en utrolig god middag på lur i fryseren♥
Steg
1
Ferdig
|
Kutt kjøttet i store terninger på ca. 4 x 4cm. Strø godt med salt og pepper over kjøttet. Kutt løken og hvitløken i små biter. |
2
Ferdig
|
Varm opp en romslig støpejernsgryte (du kan også bruke stekepanne) med noen spiseskjeer olje og en god skje med meierismør. Vent til smøret begynner å få brunfarge og stek halvparten av kjøttet om gangen så det blir godt brunet på alle sider. Legg kjøttet til sides og gjenta samme prosess med siste halvdel av kjøttet. |
3
Ferdig
|
Ha alt kjøttet i gryten og tilsett løken og hvitløken. La dette steke sammen i ca. ett minutt, før du tilsetter vannet og buljongpulveret. La det småkoke under lokk i ca. 1,5 time, eller til kjøttet er mørt. |
4
Ferdig
|
I mellomtiden kan du skrelle gulrøtter og dele disse i store biter. |
5
Ferdig
|
Lag potetmosenSkrell potetene og ha disse i en kjele med kaldt vann og sett de på kok ca. 1 time før servering. Kok til de er møre. Sil deretter av vannet og sett kjelen tilbake igjen på varmen ett par minutter, slik at fuktigheten fra potetene fordamper. |
6
Ferdig
|
Trekk kjelen vekk fra varmen og mos potetene med en miksmaster eller en potetstapper. Spe på med litt og litt melk, til passe konsistens. Trikset bak en god potetmos er å vente med å tilsette smøret og saltet til slutt. Hvis du rører for mye etter saltet og smøret er tilsatt, vil potetmosen bli seig/limete. Så vent med å tilsette resten, til gryten er ferdig og klar for servering. |
7
Ferdig
|
Lag sausenLøft kjøttet opp av kraften når det er mørt, med en hullsleiv eller sil. Varm opp en romslig gryte og smelt meierismøret før du rører inn hvetemelet. La dette bli lysebrunt under stadig omrøring, før du tilsetter kraften. La det koke i ca. 15 minutter for få vekk melsmaken. Tilsett tyttebærsyltetøy og smak til med ekstra buljongpulver, salt og pepper. |
8
Ferdig
|
Når sausen er god har du i kjøttet og gulrøttene. La det småkoke i ca. 15 minutter, til gulrøttene er møre. |
9
Ferdig
|