Ingredienser
-
1700 gram hvetemel
-
1 liter H-melk
-
0.5 pakke fersk gjærDu kan også bruke tørrgjær
-
300 gram melis
-
300 gram meierismør
-
1 ts kardemomme
-
500 gram smash
-
2 stk eggstørrelse small/medium
Fremgangsmåte
Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet i ingrediensboksen over for å få frem ingrediensene!
Smashboller er bare så utrolig godt. Bollene blir supermyke og med biter av smash får man både søte og salte overraskelser. Bollene er like gode både når de er nybakte, men også etter en tur i fryseren. Da kan det bære lurt å varme de litt i ovnen for å få de som ferske igjen.
Det er best om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften. Du kan selvsagt også lage den hvis du knar den sammen for hånd, men det kan ta litt tid. Det er nok elting som er trikset for å få bolledeigen smidig og for at resultatet skal bli bra. Hvis du ikke har kjøkkenmaskin og må kna den sammen for hånd, anbefaler jeg deg å smelte smøret sammen med melka i stedet for å kna det inn til slutt. Da sparer du deg for litt jobb.
Følg meg på Instagram for å bli oppdatert når jeg legger ut nye oppskrifter❤️
Håper du vil teste denne oppskriften på smashboller. Ta kontakt eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet om det er noe du lurer på.
Steg
1
Ferdig
|
Ha de tørre ingrediensene (utenom smash) og gjær i en bakebolle. Du trenger ikke å blande ut gjæren i melken, men bare smuldre den lett oppi med de tørre ingrediensene så vil alt blande seg under eltingen. |
2
Ferdig
|
Kutt smør i terninger og sett til sides på kjøkkenbenken, slik at smøret blir romtemperert. Du kan også varme smøret noen sekunder i mikrobølgeovnen, men pass på at ikke smøret smelter. Smøret skal eltes inn i deigen til slutt. |
3
Ferdig
10 MINUTTER
|
Varm deretter melken forsiktig opp i en kjele, til melken er fingervarm. Pass på at melken ikke er for varm, da kan du ødelegge gjæren. Hell melken over de tørre ingrediensene og la deigen elte til alt er godt blandet, ca. 10 minutter. |
4
Ferdig
|
Når deigen er blandet godt sammen, tilsettes smøret litt og litt. La maskinen går på lav hastighet til alt er godt blandet og til deigen slipper bollen. Det vil bli litt klissete med en gang smøret has oppi, men gi det litt tid så vil alt blande seg godt sammen. |
5
Ferdig
45 MINUTTER
|
Dekk bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle eller plastfolie og sett deigen til heving på kjøkkenbenken. La deigen heve i ca. 45 minutter til deigen har blitt dobbel så stor. Smashen skal blandes inn seinere i prosessen. |
6
Ferdig
|
Når deigen har hevet seg til dobbel størrelse, har du deigen utover en ren kjøkkenbenk. I stedet for å strø mel utover benken, pleier jeg heller å ta en liten kladd med smør og gnir utover. Da slipper man så mye søl med hvetemelet, og smøret gjør at deigen blir godt å jobbe med og at den ikke klistrer seg fast. Kna deretter inn de grove smashbitene for hånd og del bolledeigen i 4 like store deler. Del hver del i ca. 10 like store emner og trill til fine runde boller. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. |
7
Ferdig
|
Når bollene er trillet ut og lagt over på bakebrett med bakepapir skal bollene heve enda en gang. Har du ikke nok bakebrett, legger du bare bakepapir utover kjøkkenbenken/kjøkkenbordet og legger bollene oppå der. Legg ett kjøkkenhåndkle over og la bollene heve i ca. 20 minutter. |
8
Ferdig
|
Når bollene hever pisker du sammen 2 egg med et lite dryss salt. Pensle bollene egg før du setter de inn i forvarmet stekeovn på 190 grader, over- og undervarme i ca. 10-14 minutter. Dette kommer an på hvor god ovn du har. Bollene er ferdige når de har blitt gylne og fine som på bildet i steget under. |
9
Ferdig
|