Rødvinssaus

3 0
Rødvinssaus

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
TIL RØDVINSREDUKSJON:
1 flaske rødvin
2 sjalottløk
3 ss sukker
2 hvitløksfedd
Til oksekraft:
20 liters kjele
5 kg kraftbein av okse (Jeg kjøper kraftbein i en slakterforretning i Stavanger til 25 kr kiloen. Det er viktig at du kjøper kraftbein med litt kjøtt på. Kraftbein som du kjøper i frysedisken er ofte rensket for kjøtt og vil ikke gi fra seg nok smak).
3 gulrøtter
2 løk
2 skiver sellerirot
0.5 purreløk
fersk timian
3 stk laubærblad
1 ss Hel sort pepper
4 ss balsamikoeddik
Montering av saus:
200 gram meierismør
0.5 sitron
salt og pepper
0.5 bunt fersk gressløk
Kjøkken:
  • 1 døgn
  • Porsjoner 10
  • Vanskelig

  Ingredienser

  • TIL RØDVINSREDUKSJON:

  • Til oksekraft:

  • Montering av saus:

  Fremgangsmåte

  Del

  Har du lurt på hvordan rødvinssaus du får servert på restaurant blir laget? Den kraftige litt sirupaktige rødvinssausen? Det er mye kjærlighet bak de få, men gode dråpene som ligger på tallerkenen. Dette er en tidkrevende prosess og tålmodighet er en av ingrediensene.

  Trikset er å få den passe søt og syrlig, samtidig som den skal være fyldig og velsmakende.

  For å lage sjysausen trenger du både oksekraft og rødvinsreduksjon. Jeg skal nå forklare hvordan du kan lage begge deler! Hvis du vil hoppe over den mest tidkrevende delen av sauslagingen, kan du kjøpe ferdig kraft som er redusert, såkalt okse demi glace. Da trenger du kun å lage rødvinsreduksjonen og det er en enkel og kort prosess.

  Skal du lage både kraften og rødvinsreduksjonen, på den måten jeg lager den på bør du sette av en hel dag til koking av kraft, pluss 4-5 timer koking neste dag.

  Kjøper du ferdig kraft/demi glace i butikken, trenger du bare å lage rødvinsreduksjonen. Da tar det ca. 1 time å lage sausen. Hvis du velger denne varianten, er det lurt å kjøpe en god kraft hos kjøtthandler eller hos meny. Ikke kjøp oksefond eller oksebuljong, men demi glacé av okse. Til denne oppskriften ville jeg kjøpt 1,5 liter. Husk at den skal redusere en del så det blir mindre saus enn det. Hvor mye det blir er litt vanskelig å si, men det skal kun ca. tre spiseskjeer over biffen av denne kraftige sausen.

   

  rødvinssaus

  (Visited 23 014 times, 1 visits today)

  Steg

  1
  Ferdig

  Hvis du ikke lager kraften fra bunn, men kjøper ferdig redusert demi glace kan du hoppe over disse trinnene og gå rett til steg 8 "Lag rødvinsreduksjon". Du trenger 1,5 liter med demi glace for å kunne lage 6 dl rødvinssaus.

  2
  Ferdig

  Lag oksekraft:

  Legg kraftbeina på et stekebrett med bakepapir, og sett i forvarmet ovn på 230 grader i ca. 20-30 minutter, til beina har fått en gylden farge, slik som på bilde over. Ha kraftbeina deretter over i en stor kjele (jeg bruker en 20 liters kjele, selv om den er litt stor. Den trenger plass til å koke skikkelig opp).

  3
  Ferdig

  Kutt deretter grønnsaker i grove biter, legg de på et stekebrett med bakepapir, ha litt olje over, og stek på 230 grader i ca. 20 minutter til de blir litt brune/brente. Ha deretter grønnsakene over i kjelen med kraftbeina og fyll på med vann så det dekker kraftbein og grønnsaker. Ha også oppi laurbærblad, hel sort pepper, balsamikoeddik og noen kvaster med fersk timian.

  4
  Ferdig

  Sett på full styrke slik at vannet koker opp, skru deretter ned varmen slik at det småkoker. La kraften småkoke i ca. 6 timer. Følg med at kraftbeina og grønnsakene alltid dekkes av vann.

  5
  Ferdig

  Ta deretter ut kraftbein og grønnsaker med en sil, og sil kraften over i en annen kjele. Hvis du har en fin sil anbefaler jeg deg å bruke denne, for å få vekk mest mulig grums. Da blir kraften klarere og du vil få et bedre resultat til slutt.

  6
  Ferdig

  Sett den silte kraften tilbake på varmen og la den småkoke ett par timer til kraften har blitt redusert til halvparten. Bruk en liten sil eller øse og skum av det øverste laget med skum som flyter opp på toppen av kraften. Det vil også flyte opp et lag med fett som det kan være lurt å fjerne med en liten øse.

  7
  Ferdig

  Når kraften er redusert med halvparten, har du en kjempegod kraft som kan brukes til det meste. Men siden du skal lage rødvinssaus er du ennå ikke ferdig ;)

  8
  Ferdig

  Lag rødvinsreduksjon:

  Finkutt sjalottløkløk.
  Ha sukker i en kjele. Sett på middels varme og la sukkeret smelte til gylden karamell. Ha deretter oppi finhakket løk, timian og hvitløksfedd som er knust, og fres dette oppi karamellen.

  9
  Ferdig

  Ha deretter oppi en flaske med rødvin og la det koke til den er redusert ned til ca 1/4.
  Da har du laget klar rødvinsreduksjonen, og da er det bare å blande den med kraft og koke videre.

  10
  Ferdig

  Bland rødvinsreduksjon og kraft:

  Bland rødvinsreduksjonen med kraften.
  La dette småkoke og reduseres ned ca halvparten, og du har fått en konsentrert rødvinssjy, som er litt "sirup-aktig" slik som på bildet under. Bruk en fiskeøse eller en liten sil for å fjernet skummet som legger seg på toppen.

  11
  Ferdig

  Ikke kok den for lenge slik at den blir for tykk.
  Rør deretter inn litt og litt meierismør i terninger.
  Smak til med sitronsaft og gjerne finhakkede ferske urter, salt og pepper.
  Sånn, da har du verdens diggeste rødvinssaus, lett som bare det. Sausen smaker helt nydelig til indrefilet av okse med sellerikrem som du finner oppskrift på her på bloggen :)

  Ida Marie Aamot Storbakken

  Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

  Oppskriftsanmeldelser

  Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
  forrige
  Sjokoladefondant
  neste
  Helstekt indrefilet av okse
  forrige
  Sjokoladefondant
  neste
  Helstekt indrefilet av okse

  10 Kommentarer Skjul Kommentar

  Jeg har lett lenge etter en oppskrift som er tilsvarende den fantastiske rødvinssausen man ofte får på restaurant. Brukte demi glace i bunn, og denne ble helt sinnsykt god! Tusen takk for oppskrift ?

  Hva med de bitene av løk som er i rødvinreduksjonen? Skal de seiles ut? Eller blir den så tykk at det ikke går ann?

  Du kan fint sile sausen, men jeg pleier å kutte det så fint at de løses opp når det kokes litt i sausen 🙂

  Hei, kan sausen lages ferdig samme dag, stå i kjøleskapet også varmes opp med smøret rett før servering? Eller mister sausen mye av den gode smaken?

  Beklager sent svar, men det går helt fint! Sausen kan også fryses, varmes opp og monteres med smør før servering! 🙂 Det går ikke utover smaken!

  Hei!
  Hvis man skal lage denne sausen til veldig mange, f. eks til et bryllup. Kan den lages nesten ferdig lenge i forveien, fryses, for så å varmes opp og monteres med smøret på selve dagen?

  Hei! Det stemmer! Det går helt fint å fryse ned sausen ?? Og gjør som du beskriver her: monter med smør på selve dagen og smak til ☺️?? Lykke til ?

  Legg Til Din Kommentar

  +