Ingredienser
-
TIL RØDVINSREDUKSJON:
-
1 flaske rødvin
-
2 sjalottløk
-
3 ss sukker
-
2 hvitløksfedd
-
Til oksekraft:
-
20 liters kjele
-
5 kg kraftbein av okse(Jeg kjøper kraftbein i en slakterforretning i Stavanger til 25 kr kiloen. Det er viktig at du kjøper kraftbein med litt kjøtt på. Kraftbein som du kjøper i frysedisken er ofte rensket for kjøtt og vil ikke gi fra seg nok smak).
-
3 gulrøtter
-
2 løk
-
2 skiver sellerirot
-
0.5 purreløk
-
fersk timian
-
3 stk laubærblad
-
1 ss Hel sort pepper
-
4 ss balsamikoeddik
-
Montering av saus:
-
200 gram meierismør
-
0.5 sitron
-
salt og pepper
-
0.5 bunt fersk gressløk
Fremgangsmåte
Har du lurt på hvordan rødvinssaus du får servert på restaurant blir laget? Den kraftige litt sirupaktige rødvinssausen? Det er mye kjærlighet bak de få, men gode dråpene som ligger på tallerkenen. Dette er en tidkrevende prosess og tålmodighet er en av ingrediensene.
Trikset er å få den passe søt og syrlig, samtidig som den skal være fyldig og velsmakende.
For å lage sjysausen trenger du både oksekraft og rødvinsreduksjon. Jeg skal nå forklare hvordan du kan lage begge deler! Hvis du vil hoppe over den mest tidkrevende delen av sauslagingen, kan du kjøpe ferdig kraft som er redusert, såkalt okse demi glace. Da trenger du kun å lage rødvinsreduksjonen og det er en enkel og kort prosess.
Skal du lage både kraften og rødvinsreduksjonen, på den måten jeg lager den på bør du sette av en hel dag til koking av kraft, pluss 4-5 timer koking neste dag.
Kjøper du ferdig kraft/demi glace i butikken, trenger du bare å lage rødvinsreduksjonen. Da tar det ca. 1 time å lage sausen. Hvis du velger denne varianten, er det lurt å kjøpe en god kraft hos kjøtthandler eller hos meny. Ikke kjøp oksefond eller oksebuljong, men demi glacé av okse. Til denne oppskriften ville jeg kjøpt 1,5 liter. Husk at den skal redusere en del så det blir mindre saus enn det. Hvor mye det blir er litt vanskelig å si, men det skal kun ca. tre spiseskjeer over biffen av denne kraftige sausen.
Steg
1
Ferdig
|
Hvis du ikke lager kraften fra bunn, men kjøper ferdig redusert demi glace kan du hoppe over disse trinnene og gå rett til steg 8 "Lag rødvinsreduksjon". Du trenger 1,5 liter med demi glace for å kunne lage 6 dl rødvinssaus. |
2
Ferdig
|
Lag oksekraft:Legg kraftbeina på et stekebrett med bakepapir, og sett i forvarmet ovn på 230 grader i ca. 20-30 minutter, til beina har fått en gylden farge, slik som på bilde over. Ha kraftbeina deretter over i en stor kjele (jeg bruker en 20 liters kjele, selv om den er litt stor. Den trenger plass til å koke skikkelig opp). |
3
Ferdig
|
Kutt deretter grønnsaker i grove biter, legg de på et stekebrett med bakepapir, ha litt olje over, og stek på 230 grader i ca. 20 minutter til de blir litt brune/brente. Ha deretter grønnsakene over i kjelen med kraftbeina og fyll på med vann så det dekker kraftbein og grønnsaker. Ha også oppi laurbærblad, hel sort pepper, balsamikoeddik og noen kvaster med fersk timian. |
4
Ferdig
|
Sett på full styrke slik at vannet koker opp, skru deretter ned varmen slik at det småkoker. La kraften småkoke i ca. 6 timer. Følg med at kraftbeina og grønnsakene alltid dekkes av vann. |
5
Ferdig
|
Ta deretter ut kraftbein og grønnsaker med en sil, og sil kraften over i en annen kjele. Hvis du har en fin sil anbefaler jeg deg å bruke denne, for å få vekk mest mulig grums. Da blir kraften klarere og du vil få et bedre resultat til slutt. |
6
Ferdig
|
Sett den silte kraften tilbake på varmen og la den småkoke ett par timer til kraften har blitt redusert til halvparten. Bruk en liten sil eller øse og skum av det øverste laget med skum som flyter opp på toppen av kraften. Det vil også flyte opp et lag med fett som det kan være lurt å fjerne med en liten øse. |
7
Ferdig
|
Når kraften er redusert med halvparten, har du en kjempegod kraft som kan brukes til det meste. Men siden du skal lage rødvinssaus er du ennå ikke ferdig ;) |
8
Ferdig
|
Lag rødvinsreduksjon: |
9
Ferdig
|
Ha deretter oppi en flaske med rødvin og la det koke til den er redusert ned til ca 1/4. |
10
Ferdig
|
Bland rødvinsreduksjon og kraft: |
11
Ferdig
|
Ikke kok den for lenge slik at den blir for tykk. |
10 Kommentarer Skjul Kommentar
Jeg har lett lenge etter en oppskrift som er tilsvarende den fantastiske rødvinssausen man ofte får på restaurant. Brukte demi glace i bunn, og denne ble helt sinnsykt god! Tusen takk for oppskrift ?
Det er utrolig hyggelig å høre! Tusen takk ?
Dette er en supergod rødvinsaus. Selv spisser jeg den med en dash balsamicoeddik i rødvinreduksjonen.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding ?
Hva med de bitene av løk som er i rødvinreduksjonen? Skal de seiles ut? Eller blir den så tykk at det ikke går ann?
Du kan fint sile sausen, men jeg pleier å kutte det så fint at de løses opp når det kokes litt i sausen 🙂
Hei, kan sausen lages ferdig samme dag, stå i kjøleskapet også varmes opp med smøret rett før servering? Eller mister sausen mye av den gode smaken?
Beklager sent svar, men det går helt fint! Sausen kan også fryses, varmes opp og monteres med smør før servering! 🙂 Det går ikke utover smaken!
Hei!
Hvis man skal lage denne sausen til veldig mange, f. eks til et bryllup. Kan den lages nesten ferdig lenge i forveien, fryses, for så å varmes opp og monteres med smøret på selve dagen?
Hei! Det stemmer! Det går helt fint å fryse ned sausen ?? Og gjør som du beskriver her: monter med smør på selve dagen og smak til ☺️?? Lykke til ?