Ingredienser
-
800 gram Kveitefilet
-
2 stk hvitløksfedd
-
20 stk småpoteter
-
Hvitløksbakte blomkål
-
1 stk stor blomkål
-
2 stk hvitløksfedd
-
4 ss solsikkeolje/rapsolje
-
1 ss paprikapulverKan sløyfes
-
en klype salt
-
Sandefjordsmør
-
2.5 dl kremfløte
-
120 gram meierismør
-
2 ss sitronsaft
-
3 ss finhakket fersk gressløk
-
Annet:
-
maldonsalt
-
kvernet pepper
Fremgangsmåte
Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten
Kveite med hvitløksbakte blomkål og sandefjordsmør ble bedre enn jeg så for meg. Blomkålen ble bakt med en slags hvitløksmarinade i ovnen og fikk følge av noen småpoteter med olje og maldonsalt. Jeg tenke at hvitløken kanskje ville dominere for mye, men den tilførte retten en god sødme og smakte helt nydelig til sandefjordsmøret.
Tips:
- Hvis du ikke har kveite går det helt fint å bruke annen fisk. Det passer godt med både laks, breiflabb og torsk til denne retten.
Dette kan du gjøre klart dagen i forveien:
- Kutt blomkål og legg i en pose med hvitløksmarinaden.
- Renskjær kveitefilet eller den fisken du ønsker å bruke. Kutt i passe store stykker (prøv å få til ett godt stykke pr. person)
- Potetene kan stekes ferdig. Kjøl ned på benken og oppbevar i kjøleskapet – varmes opp på 180 grader 10 minutter før servering.
- Finkutt gressløk og del meierismør i terninger (klart til smørsausen)
Håper du vil teste denne oppskriften på kveite med hvitløksbakte blomkål og sandefjordsmør. Du velger selv om du vil bake poteter eller servere med for eksempel potetmos ved siden av. Det er også veldig godt til fisk og sandefjordsmør.
Er du glad i fisk og på jakt etter gode fiskeoppskrifter du kan imponere gjestene dine med? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut denne oppskriften på skinnstekt lysing med løkkompott og sellerirotkrem. Den er aldeles nydelig!
Ta kontakt om det er noe du lurer på og følg meg gjerne på Instagram ♥ Der ligger det en video/reels med fremgangsmåte på smørsausen, så ta en titt der om du lurer på noe.
Steg
1
Ferdig
|
|
2
Ferdig
|
Sett ovnen på 200 grader varmluft (går fint med over- og undervarme også) |
3
Ferdig
|
Lag potetene:Kutt småpoteter i to, hell over litt olje (ca. 3 ss) og strø på maldonsalt. Jeg bruker enten små nypoteter eller amandinepoteter. Bland dette godt sammen, slik at alle potetbitene har olje og litt salt på seg. Legg potetene i en ildfast form og sett midt i ovnen. La steke i ca.20-30 minutter til potetene har fått en gyllen farge. Stikk en kniv igjennom for å kjenne om de er ferdige. |
4
Ferdig
|
Lag hvitløksbakte blomkål:Putt store blomkålbuketter i en brødpose. Rør sammen olje, finrevet hvitløk, paprikapulver og salt. Ha dette over i posen med blomkål og rist alt sammen godt rundt, slik at all blomkålen får hvitløksmarinade på seg. Ha blomkålen over i en ildfast form og sett i ovnen sammen med potetene. Blomkålen må steke i ca.15-20 minutter til den er gyllen og gjerne litt "brent" i kantene. |
5
Ferdig
|
Lag smørsaus:Ha fløte i en vid kjele med høye kanter. Kok opp og la koke til du ser at fløten blir tykkere (dette tar noen minutter). Det skal koke ganske kraftig - målet er å redusere fløten. Rør innimellom så fløten ikke svir seg i bunnen. Hvor lenge du må koke fløten kommer veldig an på, ut i fra hva slags komfyr du har. Grunnen til at du må ha en kjele med høye kanter, er at når fløten koker så stiger den i kjelen og det er lett for at den koker over. |
6
Ferdig
|
Mens fløten koker kan du kutte meierismør i terninger og finhakke gressløk. Når fløten har blitt tykk, trekker du platen vekk fra varmen og visper inn litt og litt meierismør. Det er viktig å vispe inn litt og litt slik at ikke smøret og fløten skiller seg. Når all smøret er rørt inn, har du i sitronsaft, salt og gressløk. Smak til. |
7
Ferdig
|
Stek fisk:Varm opp en stekepanne. Tilsett godt med smaksnøytral olje som rapsolje, solsikkeolje eller soyaolje (ca.5 ss). Olivenolje egner seg ikke til steking, da den ikke tåler høy varme og vil dermed bli bitter på smak ved for høy temperatur. |
8
Ferdig
|
Mens stekepannen varmes opp, kan du tørke av fiskefiletene med tørkepapir, slik at de ikke er så bløte. De vil trekke ut en del fuktighet siden de har ligget med salt i ca.20 minutter nå. |
9
Ferdig
|
Når stekepannen er skikkelig varm, kan du skru den ned til 7 av 9 i styrke. Ha kveitefiletene i den varme steikepannen. Fortvil ikke om det freser skikkelig, det skal være varmt! La fiskefiletene ligge å steke på den ene siden i ca.2-3 minutter, UTEN at du snur dem rundt. Vipp frem og tilbake på stekepannen slik at oljen renner inntil og under filetene. Ikke flytt på filetene, men la de ligge å få en skikkelig fin og gyllen stekeskorpe. |
10
Ferdig
|
Når filetene har fått en fin stekeskorpe, snur du fiskefiletene rundt og skrur ned varmen til 3 av 9 i styrke. Ha på hvitløksfedd, nykvernet pepper og meierismør. Bruk en spiseskje og øs det smeltede meierismøret over fiskefiletene. Gjenta dette i ett par minutter. Trekk stekepannen til sides og la fiskefiletene hvile og trekke seg ferdig i noen minutter. |
11
Ferdig
|
|
12
Ferdig
|