Ingredienser
-
TIL KJØTTKAKENE:
-
400 gram kjøttdeig
-
1 løk
-
5 skiver rødbeter i lake
-
2.5 ss lake fra rødbetene
-
2 ss potetmel
-
1.5 dl melk
-
1 egg
-
1.5 ts salt
-
1.5 ts kvernet pepper
-
TIL DEN BRUNE SAUSEN:
-
3 ss meierismør
-
3 ss hvetemel
-
7.5 dl kjøttkraftDu kan bruke kjøttbuljongterning/pulver som du blander ut med vann.
-
4 skiver brunost
-
1 ss tyttebærsyltetøy
-
salt og pepper
-
TIL KÅLSTUINGEN:
-
40 gram meierismør
-
40 gram hvetemel
-
5 dl melk
-
400 gram hodekål
-
0.5 ts malt muskattnøtt
-
salt og pepper
Fremgangsmåte
Husmannskost er så utrolig godt, og kjøttkaker i brun saus er favoritten. Det er ikke ofte jeg spiser det, så når vi først har det til middag skal det lages skikkelig! Disse kjøttkakene er favorittkjøttkakene mine, de blir veldig saftige og smaker utrolig godt.
Jeg serverte kålstuing, kokte poteter og gulrøtter ved siden. Hvis du vil ha annet garnityr kan du for eksempel lage hjemmelaget potetstappe og koke brokkoli og blomkål!
Kjøttkakene kan fryses ned i den brune sausen. Så her er det bare å lage opp ekstra mye med en gang, så har du middagen klar til en annen gang 🙂
Steg
1
Ferdig
|
LAG KJØTTKAKENE |
2
Ferdig
|
Lag kjøttkakeneBland kjøttdeigen godt sammen med salt og kvernet pepper. Du kan enten kna det sammen for hånd, eller blande det sammen i en kjøkkenmaskin. Jeg bruker kenwood med k-spade (grind). VIKTIG: Sørg for at potetmelet er rørt godt inn før du tilsetter melk, og omvendt. Hvis ikke kan deigen skille seg. Bland tilslutt finhakket løk, rødbeter og gressløk inn i deigen. |
3
Ferdig
|
Form og stek kjøttkakeneBruk en spiseskje som du dypper i kaldt vann, og form kjøttkakene i hånden, slik at du får de runde og fine. Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side. Jeg bruker litt olje og litt smør i steikepannen når jeg steiker kjøttkakene. Jeg setter platen på 7 når jeg steker kjøttkakene, de trenger ikke bli gjennomstekte, siden de skal trekke ferdig i den brune sausen etterpå. |
4
Ferdig
|
LAG SAUSEN |
5
Ferdig
|
Når smør- og melblandingen har fått en gylden farge, tilsett kraft/kjøttbuljong. Rør godt for å unngå klumper, og la det koke i 10-15 minutter. Når sausen smaker godt, ha de stekte kjøttkakene oppi og la de trekke i sausen på svak varme i 10 minutter. Kjøttkakene vil også være med på å gi god smak til sausen, så det kan være lurt å smake til sausen etter de er hatt oppi. |
6
Ferdig
|
Lag kålstuing om du ønsker detNår kjøttkakene trekkes ferdig i sausen kan du lage kålstuing hvis du ønsker det. Smak til sausen med salt og malt muskatnøtt. Sausen skal være litt tykk før du tilsetter kålen. |
7
Ferdig
|
SERVER |