Hjortegryte med høstens grønnsaker og grov potetstappe

1 0
Hjortegryte med høstens grønnsaker og grov potetstappe

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
Kjøttet:
1.5 kg bog av hjort
0.5 ss Hel sort pepper
1.5 ss einebær
0.5 bunt fersk timian
3 klyper maldonsalt
Sausen:
1.5 liter viltkraft Kjøp vilkraft i butikken om du ikke lager selv
3 ss tomatpuré
3 ss meierismør
3 ss hvetemel
4 stk hvitløksfedd
0.5 boks seterrømme
2 ss tyttebærsyltetøy
6 skiver brunost
0.5 boks kremfløte
Grønnsaker til gryta:
2 never kantareller
2 never champignon
2 never aromasopp
5 gulrøtter
0.5 sellerirot
10 stk delikatesseløk
Grov potetstappe:
30 stk Amandinepoteter
1 boks seterrømme
2 ss grov sennep
2 ss meierismør
Inneholder:
  • Gluten
  • Laktose
Kjøkken:
  • Porsjoner 8
  • Middels

Ingredienser

  • Kjøttet:

  • Sausen:

  • Grønnsaker til gryta:

  • Grov potetstappe:

Fremgangsmåte

Del

Innlegget inneholder sponset kjøtt fra Brødrene Lundal AS

Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten 🙂

Det er høst, og hva er vel ikke bedre med en god høstgryte proppfull av høstens godsaker? Hjort, sopp, rotgrønnsaker, einebær, timian og tyttebær i en deilig gryte, servert med en kjempegod potetstappe med bacon og rømme, er noe som passer godt inn i denne årstiden!

I et samarbeid den lokale slakteren i Haugesund, får jeg muligheten til å lage deilige kjøttretter ut av de fantastiske kjøttproduktene de selger! Brødrene Lundal er en nisjebedrift som satser på en allsidig produksjon av kjøttvarer, pålegg og spekemat for storhusholdning, restaurant og dagligvare. Lundal driver utsalg av ferskvarer i Haraldsgaten i Haugesund og i Spar-butikken på Frakkagjerd i Tysvær. Brødrene Lundal er leverandør til mange restauranter, storkjøkken og dagligvarebutikker på Haugalandet og i hele Rogaland. De produserer også kundespesifikke produkter etter kundens egne oppskrifter.

I tillegg til produksjon, driver også Lundal et godkjent viltmottak. Det betyr at de kjøper vilt av god kvalitet fra jegere og videreforedler dette og selger til kundene. Noen jegere ønsker også hjelp til partering og foredling av viltet, og leverer dette derfor hos Lundal. Da får de ferdig partert kjøtt og evt. ferdige kjøttprodukter med seg hjem. Ta kontakt med de om det skulle være av interesse 🙂

(Visited 2 927 times, 1 visits today)

Steg

1
Ferdig

Gjør klar alle ingrediensene:

Kutt kjøttet i 3x3cm store terninger. Rens sopp og del i passe store biter.
Finn frem og mål opp alle de andre ingrediensene.

2
Ferdig

Knus einebær og pepper i en morter.

3
Ferdig

Finhakk fersk timian, og strø over kjøttet sammen med knust einebær og pepper, samt 2-3 klyper maldonsalt. Bland det godt sammen med kjøttet.

4
Ferdig

Varm opp en stekepanne på full styrke. Sett kjøkkenvifta på fullt, ha litt olje i stekepanna, og brun litt av kjøttet om gangen. La det brunes ett minutt på hver side til kjøttet får en fin stekeskorpe. Legg de ferdige bruna kjøttbitene over i en gryte.

5
Ferdig

Når alle kjøttbitene er bruna, sett gryten på varmen og tilsett tomatpuré. Rør godt rundt, og la det frese et lite minutt sammen med kjøttet. Strø over 2 ts sukker.

6
Ferdig

Ha oppi kraft og hvitløk, og la småkoke i 30-60 minutter. Tiden kommer an på hvor mørt kjøttet er. Det er viktig å ikke koke kjøttet for lenge, da vil det fort bli tørt. Test kjøttet innimellom for å sjekke hvor mørt det er.

7
Ferdig

Mens kjøttet koker kan du kutte rotgrønnsakene til gryta i passe store terninger - legg i en skål. Skrell delikatesseløk og del i to på langs. Legg delikatesseløkene med kuttflaten ned i en tørr stekepanne og sett på medium-høy varme. La løken ligge å brunes (svies) i 2-3 minutter. Legg de over i skålen med de kutta grønnsakene.

8
Ferdig

Mens kjøttet koker kan du også brune soppen. Varm opp en stekepanne og brun de raskt. Legg de over i en skål når den er ferdig stekt.

9
Ferdig

Når kjøttet har kokt til det er mørt - sil kraften over i en beholder og ha kjøttet over i en skål.

10
Ferdig

Smelt smør i gryta, ha på hvetemel og la det frese et lite minutt før du tilsetter kraften. Rør godt om for å unngå klumper.

11
Ferdig

La sausen koke i ca. 10 minutter. Ha i rotgrønnsakene og kjøttet og la det koke til grønnsakene er møre.

12
Ferdig

Ha deretter i kremfløte, brunost og tyttebærsyltetøy. Tilsett stekt sopp og stekt delikatesseløk og la småkoke i 2-3 minutter. Smak til sausen med salt og pepper til den smaker godt. Bland setterrømme i en skål med litt av sausen, før du har den over i gryta igjen, slik at rømmen ikke skiller seg i den varme gryta. Gryta kan smakes til med salt, pepper, brunost, tyttebær og ferske urter som gressløk og persille.

13
Ferdig
14
Ferdig

LAG GROV POTETSTAPPE:

Kok amandinepoteter med skall. Kok til de er møre og sil av vannet. Mos potetene sammen med en potetstapper. Ha i seterrømme og grov sennep, mos dette inn. Ha i smør og smak til med salt og pepper helt til slutt. Det er viktig å ikke røre for mye etter du har hatt i smør og salt, da vil stappen bli seig! Stek bacon og strø over. Stappen skal bli fast og god :)

Ida Marie Aamot Storbakken

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min for oppskrifter og tips, og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Fettuccine med kjøttsaus
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Fettuccine med kjøttsaus

Legg Til Din Kommentar