Hjortegryte med grov potetstappe og høstens grønnsaker

54 25
Hjortegryte med grov potetstappe og høstens grønnsaker

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
Kjøttet:
1.5 kg bog av hjort
0.5 ss Hel sort pepper
1.5 ss einebær
0.5 bunt fersk timian
3 klyper maldonsalt
Sausen:
1.5 liter viltkraft Kjøp vilkraft i butikken om du ikke lager selv
3 ss tomatpuré
3 ss meierismør
3 ss hvetemel
4 stk hvitløksfedd
0.5 boks seterrømme
2 ss tyttebærsyltetøy
6 skiver brunost
1.5 dl kremfløte
Grønnsaker til gryta:
2 never kantareller
2 never champignon
2 never aromasopp
5 gulrøtter
0.5 sellerirot
10 stk små delikatesseløk Du kan også bruke vanlig gul løk. 1 stor løk tilsvarer 5 delikatesseløk.
Grov potetstappe:
30 stk Amandinepoteter
1 boks seterrømme
2 ss grov sennep
2 ss meierismør
Inneholder:
 • Gluten
 • Laktose
Kjøkken:

Ingredienser

 • Kjøttet:

 • Sausen:

 • Grønnsaker til gryta:

 • Grov potetstappe:

Fremgangsmåte

Del

Innlegget inneholder sponset kjøtt fra Brødrene Lundal AS i Haugesund

Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten

Det er høst og hva er vel ikke bedre enn en god hjortegryte med grov potetstappe, proppfull av høstens godsaker? Hjort, sopp, rotgrønnsaker, einebær, timian og tyttebær i en deilig gryte, servert med en kjempegod potetstappe med bacon og rømme. Perfekt høstmat, men også en veldig god gryte å servere til større lag. Jeg har fått utrolig mange gode tilbakemeldinger på denne gryten.

Hjortegryte med grov potetstappe

TIPS:

 • Har du ulike kjøttstykker, med ulik mørhetsgrad er det viktig å huske på at disse trenger ulik tilberedningstid. Høyrygg/nakke/grytekjøtt trenger lengst koketid for å bli mørt og det er derfor best egnet til bruk i gryter. Bog og lårtunge trenger litt kortere koketid, men er også fint å bruke i gryter. Mørbrad, rundbiff og flatbiff kan brukes i gryter, men da er det viktig å være klar over at mørhetsgraden kan variere veldig ut i fra hvor lenge kjøttstykkene har modnet. Det kan derfor være mørt etter alt fra 5 minutter til 20 minutters koketid. Ytrefilet og indrefilet, egner seg ikke til bruk i gryter.
 • Om du ikke får tak i delikatesseløk, kan du bruke vanlig gul løk. Kutt i store båter.

Dette kan du gjøre klart dagen/ett par dager i forveien:

 • Kutt kjøttet og mariner det i krydder.
 • Kjøttet kan også brunes, stekes i tomatpuré og kokes mørt i kraften. Når kjøttet er mørt tas det ut av kraften. Oppbevar kjøttet og kraften separat i kjøleskap.
 • Hvis du steker kjøttet og koker kjøttet klart, kan du også lage klar sausen om du vil ha mest mulig klart.
 • Skrelle og kutte grønnsaker.
 • Sopp og løk kan stekes.
 • Den grove potetstappen bør lages sammen dag.

Om du gjør alt dette klart dagen/eller ett par dager i forveien, er det enkelt å lage gryten før gjestene kommer. Da er det bare å varme opp sausen, tilsette kjøttet og grønnsakene, og koke til de er møre. Nyt deilig hjortegryte med grov potetstappe og masse deilige grønnsaker.

(Visited 311 439 times, 253 visits today)

Steg

1
Ferdig

Gjør klar alle ingrediensene:

Kutt kjøttet i 3x3cm store terninger. Rens sopp og del i passe store biter.
Finn frem og mål opp alle de andre ingrediensene.

2
Ferdig

Knus einebær og pepper i en morter. Om du ikke har morter, kan du knuse de på et skjærebrett med bunnen på en kjele eller stekepanne.

3
Ferdig

Finhakk fersk timian og strø over kjøttet sammen med knust einebær og pepper, samt 2-3 klyper maldonsalt. Bland alt godt sammen med kjøttet.

4
Ferdig

Brun kjøttstykkene

Varm opp en stekepanne på full styrke og ha litt olje i stekepanna. Stek litt av kjøttet om gangen og la det brunes ca. ett-to minutter på hver side til kjøttet får en fin og gyllen stekeskorpe. Legg de ferdig brunede kjøttbitene over i en gryte.

5
Ferdig

Sett gryten med kjøttet på høy varme og tilsett tomatpuré og ett par teskjeer med sukker. Rør godt rundt og la det frese ett par minutter.

6
Ferdig

Ha oppi kraft og hvitløk, og la småkoke i 30-60 minutter. Tiden kommer an på hvor mørt kjøttet er. Det er viktig å ikke koke kjøttet for lenge, da vil det fort bli tørt. Test kjøttet innimellom for å sjekke hvor mørt det er.

7
Ferdig

Mens kjøttet koker kan du kutte rotgrønnsakene (gulrøttene og selleriroten) i passe store terninger - legg i en skål. Skrell delikatesseløk og del i to på langs. Legg delikatesseløkene med kuttflaten ned i en tørr stekepanne og sett på medium-høy varme. La løken ligge og brunes (svies) i noen minutter til de får en svidd stekeskorpe. Legg de over i skålen med de kutta grønnsakene.

8
Ferdig

Stek soppen i en stekepanne med litt salt og pepper.

9
Ferdig

Når kjøttet har kokt til det er mørt - sil kraften over i en beholder og ha kjøttet over i en skål.

10
Ferdig

Smelt smør i gryta, ha på hvetemel og la det frese et lite minutt før du tilsetter kraften. Rør godt om for å unngå klumper.

11
Ferdig

La sausen koke i ca. 10 minutter. Ha i kremfløte, rotgrønnsakene og kjøttet - la det koke til grønnsakene er møre.

12
Ferdig

Tilsett stekt sopp og stekt delikatesseløk og la småkoke i 2-3 minutter. Smak til sausen med salt og pepper, samt tyttebærsyltetøy og brunost til den smaker godt. Bland seterrømme i en skål med litt av sausen, før du har den over i gryta igjen, slik at rømmen ikke skiller seg i den varme gryta. Gryta kan smakes til med mer salt, pepper, brunost, tyttebær og ferske urter som gressløk og persille.

13
Ferdig

LAG GROV POTETSTAPPE:

Kok amandinepoteter eller nypoteter med skall. Kok til de er møre og sil av vannet. Mos potetene sammen med en potetstapper. Ha i seterrømme og grov sennep, mos dette inn. Ha i smør og smak til med salt og pepper helt til slutt. Det er viktig å ikke røre for mye etter du har hatt i smør og salt, da vil stappen bli seig! Stek bacon og strø over. Stappen skal bli ganske fast.

14
Ferdig

Nyt deilig hjemmelaget hjortegryte med grov potetstappe. Ta kontakt om det er noe du lurer på, og legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under oppskriften.

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Pasta med kjøttsaus
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Pasta med kjøttsaus

56 Kommentarer Skjul Kommentar

Kan man bruke suppekjøtt i gryta? Men om jeg bruker det så bør det vell kokes litt lengre for å få det mørt? Håper på raskt svar fra deg?? for skal lage dette i morgen? gleder meg masse til å smake på dette?

Hei ☺️ litt usikker på hva du mener med suppekjøtt, men kok det til det er mørt ja ☺️ greit å beregne litt god tid, så kan heller gryta stå å godgjøre seg litt ❤️

Kan man bruke suppekjøtt i gryta? Men om jeg bruker det så bør det vell kokes litt lengre for å få det mørt? Håper på raskt svar fra deg?? for skal lage dette i morgen? gleder meg masse til å smake på dette?

Hei? Planlegger å lage denne gryta, ser nydelig ut? først for 20 stk og så en større gjeng. Hvordan er det å bruke ulike deler fra hjorten (som blir mørt på ulike tidspunkt)? Blir brukt det meste minus ytre og indrefilet. Noen tips?❤

Hei! Jeg har lagt til noen tips rundt bruk av ulike typer kjøttstykker i oppskriften. Se under “tips” 🙂

Hadde en pla å servere mine gjester som kommer til helga, men i dag fikk jeg beskjed om at Meny ikke klarte å skaffe meg hjortekjøtt til helga?lurer på å bytte til oksekjøtt og oksekraft?

Denne gryta laget vi til min manns 50 års lag. 30 gjester, både store og små. Gjestene måtte få skje til siste rest av saus på tallerken, smaken er fantastisk. ❤️ Takk for nydelig oppskrift. Anbefales!

Så utrolig hyggelig tilbakemelding å få! Setter stor pris på det. Veldig kjekt å høre at den falt i smak 🙂

Skal ha dåp og det blir invitert ca 20 voksne. Tror du det går bra og lage hele gryta dagen i forveien og bare varme opp?

Hei! Jeg ville gjort til og med steg 10 dagen i forveien. Neste dag ville jeg varmet opp sausen, deretter hatt i det møre kjøttet og grønnsakene og latt de koke bli ferdige i sausen ☺️

Hei! Det går nok fint, men sausen vil nok bli noe tynnere når du varmer den opp. Vil anbefale å lage sausen og kjøttet ferdig. Kutte grønnsaker, steke/koke disse. Kjøl deretter ned sausen, det møre kjøttet og grønnsakene hver for seg. Når du skal varme det opp så koker du opp sausen, varm kjøttet og grønnsakene litt i ovnen og ha disse over i sausen når sausen koker. Kok opp og la koke noen minutter før servering.

Har brukt denne oppskriften før og den var kjempe god!?
Skal ha dåp snart og lurer på å servere denne gryta da (til omtrent 20 pers!) Har lyst å lage den dagen i forveien, tenker du at det går fint? Burde sopp blandes i på selve dagen syns du, eller kan hele gryta klargjøres dagen i forveien for så å varmes opp?☺️

Hei. Jeg har skrevet noen tips om akkurat dette under “dette kan gjøres klart dagen/dager i forveien”. Du finner det under første bildet i oppskriften 🙂

Barnebarnet skal konfirmeres i morgen og har spurt farfar om han kan lage hjortegryte. Har tilgang til hjort så dagen i dag har gått med til å lage dette. Delikatesseløk var ikke å oppdrive men bortsett fra det har jeg fulgt oppskriften til punkt og prikke. Det var med stor spenning å prøvesmake etter at alt var ferdig. NYDELIG,!!!

Gleder meg til å lage denne gryta. En av gjestene tåler ikke sellerirot. Kan jeg bruke persillerot i stedet?

Denne nydelige hjortegryten lagde min flinke tantejente Wenche og tok den med til meg for nyttårsfeiring. Beste gryte jeg noen gang har smakt og det var alle som satt rundt bordet helt enig om. Denne skal jeg lage ved neste anledning, fikk også bli kjent med denne fine matbloggen til Ida,så fantastisk blogg. Tusen takk ?

Hei og tusen takk for en utrolig hyggelig tilbakemelding! ❤️ Det var utrolig kjekt å høre! Så flott at du likte hjortegryta, jeg håper du vil teste ut oppskrifter fra bloggen min! Igjen tusen takk for tilbakemeldingen, det varmer ❤️

Ser og høres utrolig godt ut…. slurp
Nå har jeg ett spørsmål, jeg skal flå og partere 2 white tail deer ?, her i Wisconsin i morra. På torsdag så har vi den berømte Thanksgiving middagen her, jeg er som vanlig de siste årene ansvarlig for den middagen…
Min ste datter er gluten allergisk, kan jeg bytte ut melet med potets mel ? Eller har du noen bedre forslag ?
MVH Anne
En Telemarking i Wisconsin

Hei! Beklager sent svar! Så hyggelig at du skal lage denne gryten, og det er jo bare luksus med eget hjortekjøtt! 🙂 du må ikke bruke potetmel, potetmel blir tynnere når det kokes. Bruk maizena for å tykne sausen. Da ville jeg laget sausen helt ferdig og sørget for at den smaker godt, før du blander maizena med litt kaldt vann og rører den inn i den kokende sausen – til ønsket konsistens. Det er viktig å koke noen minutter etter du har tilsatt maizena, slik at det ikke gir smak på gryten. Lykke til ?

Hei! Jeg gjør ikke det når jeg bruker fine amandinepoteter. De har så tynt og fint skall, så det blir bare godt og gjør ingenting. Bruker du andre poteter vil jeg anbefale deg å skrelle. Da kan du også skrelle de før de kokes ?

Til punkt 11, “kok til grønnsakene er møre”
Bør man vente med å ha i kjøttet til punkt 12, siden det alt er mørt?

Hei! Neida, det møre kjøttet kan has i sammen med grønnsakene. Det tar bare noen få minutter å koke grønnsakene i sausen, så om kjøttet koker litt med gjør ingen ting ☺️

Dette er en helt nyyydelig gryte! Denne har jeg vært så heldig å smake på, laget av selveste Ida selv. Fikk til og med æren av å være med og se på Ida lage den 🙂 Og røre litt i gryta da 😉

Hehe tidenes beste kjøkkenassistent jeg hadde med meg den kvelden! 🙂 Kommer aldri til å glemme det 🙂

Lagde denne til cognac laget ifjor (14 personer) og det var utelukkende suksess og jubel i stua. Dette gjentaes til helgen for samme gjengen. Ekstra gøy er det at hjorten er partert opp på samme kjøkken

Såå hyggelig og så luksus med kortreist hjortekjøtt! Godt å høre at maten smakte 🙂

Hei og takk for gode tips. Jeg lager litt min egen vri og leter alltid etter bedre måter å tilbedre maten på. Supert at du deler, lærte noe nytt i dag også ?

Hei! Trykk på plusstegnet ved siden av «ingredienser» så får du frem ingredienslisten ???

He Henning. Du kan fint bruke vanlig laktosefri rømme, fløte og smør i denne oppskriften.

Legg Til Din Kommentar

+