Ingredienser
-
Kjøttet:
-
1.5 kg bog av hjort
-
0.5 ss Hel sort pepper
-
1.5 ss einebær
-
0.5 bunt fersk timian
-
3 klyper maldonsalt
-
Sausen:
-
1.5 liter viltkraftKjøp vilkraft i butikken om du ikke lager selv
-
3 ss tomatpuré
-
3 ss meierismør
-
3 ss hvetemel
-
4 stk hvitløksfedd
-
0.5 boks seterrømme
-
2 ss tyttebærsyltetøy
-
6 skiver brunost
-
1.5 dl kremfløte
-
Grønnsaker til gryta:
-
2 never kantareller
-
2 never champignon
-
2 never aromasopp
-
5 gulrøtter
-
0.5 sellerirot
-
10 stk delikatesseløk
-
Grov potetstappe:
-
30 stk Amandinepoteter
-
1 boks seterrømme
-
2 ss grov sennep
-
2 ss meierismør
Fremgangsmåte
Innlegget inneholder sponset kjøtt fra Brødrene Lundal AS i Haugesund
Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten 🙂
Det er høst, og hva er vel ikke bedre med en god høst- og hjortegryte proppfull av høstens godsaker? Hjort, sopp, rotgrønnsaker, einebær, timian og tyttebær i en deilig gryte, servert med en kjempegod potetstappe med bacon og rømme, er noe som passer godt inn i denne årstiden!
Steg
1
Ferdig
|
Gjør klar alle ingrediensene: |
2
Ferdig
|
|
3
Ferdig
|
|
4
Ferdig
|
|
5
Ferdig
|
|
6
Ferdig
|
|
7
Ferdig
|
Mens kjøttet koker kan du kutte rotgrønnsakene til gryta i passe store terninger - legg i en skål. Skrell delikatesseløk og del i to på langs. Legg delikatesseløkene med kuttflaten ned i en tørr stekepanne og sett på medium-høy varme. La løken ligge å brunes (svies) i 2-3 minutter. Legg de over i skålen med de kutta grønnsakene. |
8
Ferdig
|
Stek soppen i en stekepanne med litt salt og pepper. |
9
Ferdig
|
Når kjøttet har kokt til det er mørt - sil kraften over i en beholder og ha kjøttet over i en skål. |
10
Ferdig
|
|
11
Ferdig
|
La sausen koke i ca. 10 minutter. Ha i rotgrønnsakene og kjøttet og la det koke til grønnsakene er møre. |
12
Ferdig
|
Ha deretter i kremfløte, brunost og tyttebærsyltetøy. Tilsett stekt sopp og stekt delikatesseløk og la småkoke i 2-3 minutter. Smak til sausen med salt og pepper til den smaker godt. Bland setterrømme i en skål med litt av sausen, før du har den over i gryta igjen, slik at rømmen ikke skiller seg i den varme gryta. Gryta kan smakes til med salt, pepper, brunost, tyttebær og ferske urter som gressløk og persille. |
13
Ferdig
|
|
14
Ferdig
|
LAG GROV POTETSTAPPE:Kok amandinepoteter med skall. Kok til de er møre og sil av vannet. Mos potetene sammen med en potetstapper. Ha i seterrømme og grov sennep, mos dette inn. Ha i smør og smak til med salt og pepper helt til slutt. Det er viktig å ikke røre for mye etter du har hatt i smør og salt, da vil stappen bli seig! Stek bacon og strø over. Stappen skal bli fast og god :) |
24 Kommentarer Skjul Kommentar
Denne nydelige hjortegryten lagde min flinke tantejente Wenche og tok den med til meg for nyttårsfeiring. Beste gryte jeg noen gang har smakt og det var alle som satt rundt bordet helt enig om. Denne skal jeg lage ved neste anledning, fikk også bli kjent med denne fine matbloggen til Ida,så fantastisk blogg. Tusen takk 👍
Hei og tusen takk for en utrolig hyggelig tilbakemelding! ❤️ Det var utrolig kjekt å høre! Så flott at du likte hjortegryta, jeg håper du vil teste ut oppskrifter fra bloggen min! Igjen tusen takk for tilbakemeldingen, det varmer ❤️
Ser og høres utrolig godt ut…. slurp
Nå har jeg ett spørsmål, jeg skal flå og partere 2 white tail deer 🦌, her i Wisconsin i morra. På torsdag så har vi den berømte Thanksgiving middagen her, jeg er som vanlig de siste årene ansvarlig for den middagen…
Min ste datter er gluten allergisk, kan jeg bytte ut melet med potets mel ? Eller har du noen bedre forslag ?
MVH Anne
En Telemarking i Wisconsin
Hei! Beklager sent svar! Så hyggelig at du skal lage denne gryten, og det er jo bare luksus med eget hjortekjøtt! 🙂 du må ikke bruke potetmel, potetmel blir tynnere når det kokes. Bruk maizena for å tykne sausen. Da ville jeg laget sausen helt ferdig og sørget for at den smaker godt, før du blander maizena med litt kaldt vann og rører den inn i den kokende sausen – til ønsket konsistens. Det er viktig å koke noen minutter etter du har tilsatt maizena, slik at det ikke gir smak på gryten. Lykke til 😍
Skal potetene skrelles etter de er kokt?
Hei! Jeg gjør ikke det når jeg bruker fine amandinepoteter. De har så tynt og fint skall, så det blir bare godt og gjør ingenting. Bruker du andre poteter vil jeg anbefale deg å skrelle. Da kan du også skrelle de før de kokes 😊
Dette er en helt nyyydelig gryte! Denne har jeg vært så heldig å smake på, laget av selveste Ida selv. Fikk til og med æren av å være med og se på Ida lage den 🙂 Og røre litt i gryta da 😉
Hehe tidenes beste kjøkkenassistent jeg hadde med meg den kvelden! 🙂 Kommer aldri til å glemme det 🙂
Lagde denne til cognac laget ifjor (14 personer) og det var utelukkende suksess og jubel i stua. Dette gjentaes til helgen for samme gjengen. Ekstra gøy er det at hjorten er partert opp på samme kjøkken
Såå hyggelig og så luksus med kortreist hjortekjøtt! Godt å høre at maten smakte 🙂
Hei og takk for gode tips. Jeg lager litt min egen vri og leter alltid etter bedre måter å tilbedre maten på. Supert at du deler, lærte noe nytt i dag også 😊
Så hyggelig! Takk for tilbakemelding. Kjekt å lære noe nytt 🙂
Hei skal teste denne til helgen, men hvor kommer hvitløksfeddene inni bildet?
Hei! Beklager sent svar! Hvitløken has i gryta sammen med kraften ☺️
Lurer på hvitløk og bacon..,? 🤔
Det står i oppskriften 🙂
Får ikke opp hvor mye av hver ting som skal brukes?. Har du mulighet skrive det ned
Hei! Trykk på plusstegnet ved siden av «ingredienser» så får du frem ingredienslisten 😀👍🏼
Ingenting slår denne gryta! Har laget den flere ganger. takk som deler 🙂
Så utrolig hyggelig tilbakemelding! Kjekt å høre! 🙂
Hei!
Beste hjortegryta jeg har smakt! Lagde den i dag til bursdagen min 😊
Så hyggelig tilbakemelding! Tusen takk <3 🙂
Denne skal jeg prøve å lage i kveld 😀
Så kjekt! Håper den smakte 🙂