Hjortegryte med høstens grønnsaker og grov potetstappe

18 11
Hjortegryte med høstens grønnsaker og grov potetstappe

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
Kjøttet:
1.5 kg bog av hjort
0.5 ss Hel sort pepper
1.5 ss einebær
0.5 bunt fersk timian
3 klyper maldonsalt
Sausen:
1.5 liter viltkraft Kjøp vilkraft i butikken om du ikke lager selv
3 ss tomatpuré
3 ss meierismør
3 ss hvetemel
4 stk hvitløksfedd
0.5 boks seterrømme
2 ss tyttebærsyltetøy
6 skiver brunost
0.5 boks kremfløte
Grønnsaker til gryta:
2 never kantareller
2 never champignon
2 never aromasopp
5 gulrøtter
0.5 sellerirot
10 stk delikatesseløk
Grov potetstappe:
30 stk Amandinepoteter
1 boks seterrømme
2 ss grov sennep
2 ss meierismør
Inneholder:
  • Gluten
  • Laktose
Kjøkken:
  • Porsjoner 8
  • Middels

Ingredienser

  • Kjøttet:

  • Sausen:

  • Grønnsaker til gryta:

  • Grov potetstappe:

Fremgangsmåte

Del

Innlegget inneholder sponset kjøtt fra Brødrene Lundal AS i Haugesund

Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av “ingredienser” for å få frem ingredienslisten 🙂

Det er høst, og hva er vel ikke bedre med en god høstgryte proppfull av høstens godsaker? Hjort, sopp, rotgrønnsaker, einebær, timian og tyttebær i en deilig gryte, servert med en kjempegod potetstappe med bacon og rømme, er noe som passer godt inn i denne årstiden!

(Visited 65 366 times, 61 visits today)

Steg

1
Ferdig

Gjør klar alle ingrediensene:

Kutt kjøttet i 3x3cm store terninger. Rens sopp og del i passe store biter.
Finn frem og mål opp alle de andre ingrediensene.

2
Ferdig

Knus einebær og pepper i en morter.

3
Ferdig

Finhakk fersk timian, og strø over kjøttet sammen med knust einebær og pepper, samt 2-3 klyper maldonsalt. Bland det godt sammen med kjøttet.

4
Ferdig

Varm opp en stekepanne på full styrke. Sett kjøkkenvifta på fullt, ha litt olje i stekepanna, og brun litt av kjøttet om gangen. La det brunes ett minutt på hver side til kjøttet får en fin stekeskorpe. Legg de ferdige bruna kjøttbitene over i en gryte.

5
Ferdig

Når alle kjøttbitene er bruna, sett gryten på varmen og tilsett tomatpuré. Rør godt rundt, og la det frese et lite minutt sammen med kjøttet. Strø over 2 ts sukker.

6
Ferdig

Ha oppi kraft og hvitløk, og la småkoke i 30-60 minutter. Tiden kommer an på hvor mørt kjøttet er. Det er viktig å ikke koke kjøttet for lenge, da vil det fort bli tørt. Test kjøttet innimellom for å sjekke hvor mørt det er.

7
Ferdig

Mens kjøttet koker kan du kutte rotgrønnsakene til gryta i passe store terninger - legg i en skål. Skrell delikatesseløk og del i to på langs. Legg delikatesseløkene med kuttflaten ned i en tørr stekepanne og sett på medium-høy varme. La løken ligge å brunes (svies) i 2-3 minutter. Legg de over i skålen med de kutta grønnsakene.

8
Ferdig

Stek soppen i en stekepanne med litt salt og pepper.

9
Ferdig

Når kjøttet har kokt til det er mørt - sil kraften over i en beholder og ha kjøttet over i en skål.

10
Ferdig

Smelt smør i gryta, ha på hvetemel og la det frese et lite minutt før du tilsetter kraften. Rør godt om for å unngå klumper.

11
Ferdig

La sausen koke i ca. 10 minutter. Ha i rotgrønnsakene og kjøttet og la det koke til grønnsakene er møre.

12
Ferdig

Ha deretter i kremfløte, brunost og tyttebærsyltetøy. Tilsett stekt sopp og stekt delikatesseløk og la småkoke i 2-3 minutter. Smak til sausen med salt og pepper til den smaker godt. Bland setterrømme i en skål med litt av sausen, før du har den over i gryta igjen, slik at rømmen ikke skiller seg i den varme gryta. Gryta kan smakes til med salt, pepper, brunost, tyttebær og ferske urter som gressløk og persille.

13
Ferdig
14
Ferdig

LAG GROV POTETSTAPPE:

Kok amandinepoteter med skall. Kok til de er møre og sil av vannet. Mos potetene sammen med en potetstapper. Ha i seterrømme og grov sennep, mos dette inn. Ha i smør og smak til med salt og pepper helt til slutt. Det er viktig å ikke røre for mye etter du har hatt i smør og salt, da vil stappen bli seig! Stek bacon og strø over. Stappen skal bli fast og god :)

Ida Marie Aamot Storbakken

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Pasta med kjøttsaus
forrige
Bakt langefilet med rødbetpuré, saltbakte poteter og smørsaus
neste
Pasta med kjøttsaus

22 Kommentarer Skjul Kommentar

Ser og høres utrolig godt ut…. slurp
Nå har jeg ett spørsmål, jeg skal flå og partere 2 white tail deer 🦌, her i Wisconsin i morra. På torsdag så har vi den berømte Thanksgiving middagen her, jeg er som vanlig de siste årene ansvarlig for den middagen…
Min ste datter er gluten allergisk, kan jeg bytte ut melet med potets mel ? Eller har du noen bedre forslag ?
MVH Anne
En Telemarking i Wisconsin

Hei! Beklager sent svar! Så hyggelig at du skal lage denne gryten, og det er jo bare luksus med eget hjortekjøtt! 🙂 du må ikke bruke potetmel, potetmel blir tynnere når det kokes. Bruk maizena for å tykne sausen. Da ville jeg laget sausen helt ferdig og sørget for at den smaker godt, før du blander maizena med litt kaldt vann og rører den inn i den kokende sausen – til ønsket konsistens. Det er viktig å koke noen minutter etter du har tilsatt maizena, slik at det ikke gir smak på gryten. Lykke til 😍

Hei! Jeg gjør ikke det når jeg bruker fine amandinepoteter. De har så tynt og fint skall, så det blir bare godt og gjør ingenting. Bruker du andre poteter vil jeg anbefale deg å skrelle. Da kan du også skrelle de før de kokes 😊

Dette er en helt nyyydelig gryte! Denne har jeg vært så heldig å smake på, laget av selveste Ida selv. Fikk til og med æren av å være med og se på Ida lage den 🙂 Og røre litt i gryta da 😉

Hehe tidenes beste kjøkkenassistent jeg hadde med meg den kvelden! 🙂 Kommer aldri til å glemme det 🙂

Lagde denne til cognac laget ifjor (14 personer) og det var utelukkende suksess og jubel i stua. Dette gjentaes til helgen for samme gjengen. Ekstra gøy er det at hjorten er partert opp på samme kjøkken

Hei og takk for gode tips. Jeg lager litt min egen vri og leter alltid etter bedre måter å tilbedre maten på. Supert at du deler, lærte noe nytt i dag også 😊

Hei! Trykk på plusstegnet ved siden av «ingredienser» så får du frem ingredienslisten 😀👍🏼

Legg Til Din Kommentar