Grovbrød med chiafrø og linfrø

0 0
Grovbrød med chiafrø og linfrø

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
500 gram hvetemel
400 gram sammalt hvete, grov
400 gram byggmel
1 pose tørrgjær
100 gram linfrø
100 gram chiafrø
14 dl vann
2 ts salt
2 ss mørk sirup
Inneholder:
  • Gluten
Kjøkken:

Ingredienser

Fremgangsmåte

Del

Bruker du mobilen? Trykk på plusstegnet ved siden av «ingredienser» for å få frem ingredienslisten!

Her skal du få oppskriften på hjemmelaget grovbrød med chiafrø og linfrø. Dette brødet vekker så utrolig mange gode barndomsminner hos meg. Mamma har bestandig vært god på gjærbakst og jeg husker at det var stor stas når vi fikk med hjemmelaget brød i matboksen. Ekstra stas var det når vi til kveldsmat fikk servert det varme, nystekte brødet til kveldsmat. Min favoritt var med smør, brunost, syltetøy og et glass iskald melk.

Følg meg gjerne på INSTAGRAM for å bli oppdatert når jeg legger ut nye oppskrifter, tips, bilder og videoer ♥

Grovbrød med chiafrø og linfrø

Følg oppskriften på deilig grovbrød med chiafrø og linfrø, men bytt gjerne ut noen frø eller tilsett litt ekstra av noe du liker godt, som for eksempel sesamfrø, solsikkekjerner eller valmuefrø. Her tilsetter du det du selv synes er godt.

Ps! 3 “porsjoner” = 3 brød

Det står 3 porsjoner i ingredienslista, men dette står altså for antall brød, ikke porsjoner.

(Visited 80 656 times, 4 visits today)

Steg

1
Ferdig

Varm opp vannet slik at det er fingertemperatur (ikke for varmt, da ødelegger du gjæren).

2
Ferdig

Ha alle ingrediensene i en bakebolle og kjør med eltekrok i ca. 10 minutter. Du kan også lage dette brødet selv om du ikke har kjøkkenmaskin. Da rører du bare sammen ingrediensene og knar deigen sammen for hånd. Deigen skal bli ganske klissete.

3
Ferdig

Dekk bakebollen med plastikkfolie og sett på et lunt sted til heving i ca. en time - til deigen har doblet seg i størrelse.

Tips! Hvis du ikke har et lunt sted å sette bakebollen, kan du fylle opp litt lunket vann i vasken og sette bakebollen oppi der. Pass på at vannet ikke er for varmt. 30-35 grader er mer enn nok.

4
Ferdig

Finn frem brødformer og kle disse med bakepapir. Ha litt olje i bunn av formen, før du har bakepapiret oppi. Da vil bakepapiret klistre seg godt til kantene.

5
Ferdig

Når brøddeigen har hevet seg stor og fin, "slår" du den sammen og heller den ut på kjøkkenbenken som du har strødd med litt hvetemel.

6
Ferdig

Del deigen i tre like store deler og fordel oppi brødformene. Legg ett rent kjøkkenhåndkle over og la heve på en lun plass i ca. 30 minutter. Her pleier jeg å fylle litt varmt vann i oppvaskkummen og setter deretter brødene på en rist over vasken. Det blir litt samme effekt som et heveskap når de står over den varme dampen.

7
Ferdig

Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme. Sett inn et stekebrett på nederste rille, slik at den er godt oppvarmet før du skal steke brødene.

8
Ferdig

Når brødene har hevet seg store og fine, bruker du en skarp kniv eller saks for å lage snitt i brødet. Pensle litt vann på og strø på linfrø.

9
Ferdig

Sett deretter brødene inn på det varme brettet i ovnen. Vær rask slik at ikke varmen slippes ut. Hell deretter 1 dl kaldt vann i bunn av stekeovnen (her må du også være rask, slik at dampen fra vannet blir inni ovnen.

10
Ferdig

Stek brødene i 40 minutter på 230 grader. Ta deretter brødene ut av formene og stek de opp ned i 10 minutter til. Avkjøl deretter brødene på rist.

11
Ferdig

Unn deg en smakebit når brødet fremdeles er varmt. Jeg synes det smaker helt nydelig med brunost og syltetøy med et glass iskald melk ved siden av!

12
Ferdig

For å holde brødet mykt og ferskt inni med sprø skorpe, er det viktig at brødet kjøles helt ned på rist før du pakker det inn. Pakk det gjerne inn i en papirpose om du har det, men det går også fint med en brødpose i plastikk. Hvis brødet fremdeles er litt varmt når du pakker det inn, vil det bli kondens i posen og skorpen vil bli myk.

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
Kyllingsalat med søtpotet og granateple
forrige
Kyllingsalat med søtpotet og granateple
Sommersalat med reker og sitronaioli
neste
Sommersalat med reker og sitronaioli
Kyllingsalat med søtpotet og granateple
forrige
Kyllingsalat med søtpotet og granateple
Sommersalat med reker og sitronaioli
neste
Sommersalat med reker og sitronaioli

6 Kommentarer Skjul Kommentar

Hei.
Har bakt dette brødet en stund nå, synes det er så godt. Tilsetter litt annet også innimellom, slik som kruskakli, gresskarkjerner, sesamfrø og havregryn. Mannen er så glad i disse super gode brøda.
Komfyren piper nå og en ny ladning brød skal ut, nam nam.

Hei! Bruker helt «vanlige» brødformer. De kan bli litt flate om brødformen er for stor. Du kan eventuelt «bygge» den litt mindre med bakepapir og aluminiumsfolie ☺️

Hei, disse brødene er kjempegode! Men jeg får ikke væskemengden til å stemme. Har brukt oppskriften to ganger, og begge gangene har jeg tilsatt ekstra mel (og havregryn) for at deigen ikke skal være for våt. I dag brukte jeg 13 dl væske, og tipper jeg tilsatt 150-200 gr havregryn i tillegg. Med disse justeringene har steketiden stemt bra 🙂

Hei. Beklager sent svar. Jeg har ikke opplevd at deigen er for våt, men den skal være ganske klissete. Jo lengre du kjører den i kjøkkenmaskin, med eltekrok, jo med smidig og fast blir den. Mitt råd blir derfor å kjøre den litt lengre i kjøkkenmaskinen, slik at glutenet får utviklet seg 🙂

Legg Til Din Kommentar

+