Ingredienser
-
4 stk ytrefilet á 200 gram
-
Litt salt og pepper
-
1 ss meierismør
-
Sausen:
-
2 ss finhakket sjalottløkBruk vanlig løk om du ikke har!
-
10 stk Hel sort pepper
-
2 ss hvitvinseddik
-
1.5 dl vann
-
2 stk laubærbladKan sløyfes!
-
3 eggeplommer
-
250 gram meierismør
-
0.5 sitron
-
salt og pepper
-
fersk gressløk
-
Valgfritt tilbehør:
-
8 cherrytomater
-
asparges
-
poteter
Fremgangsmåte
Biff med asparges og hollandaise er så utrolig godt! Med bakte cherrytomater og småpoteter blir dette en supergod rett som du kan nyte med noe godt i glasset. Hollandaise er enkelt og greit eggeplommer blandet med en reduksjon av hvitvin eller hvitvinseddik og vann, og klaret smør! Det høres kanskje ikke så enkelt ut, men jeg skal forklare deg fremgangsmåten nøye i stegene nedover i oppskriften 🙂
Hollandaisesaus passer til fisk, skalldyr, kjøtt og kylling!
Visste du at hvis du tilsetter finhakket estragon får du bernaisesaus, og hvis du tilsetter tomatpuré/tomatsaus får du choronsaus? Det som er så fint med hollandaisesaus er at den kan brukes som en base, og du tilsetter det du selv måtte like av urter og andre smakstilsetninger.
Til fisk synes jeg det er veldig godt med masse finhakket dill, ekstra sitronsaft og finrevet sitronskall i sausen. Til kjøtt liker jeg både estragon – så jeg får bernaisesaus, og masse gressløk/persille/kjørvel så jeg får en god urtehollandaise. Til kylling kan jeg anbefale å tilsette litt god tomatsaus – altså choronsaus. Du velger selv 🙂
Det er mange som synes det er vanskelig å lage hollandaisesaus, fordi den har lett for å skille seg. Trikset er å vispe eggeplommer og reduksjon over varmen såpass lenge at den blir tykk som en tykk eggedosis, før du tilsetter klaret smør! Jeg forklarer alt i stegene under.
Hva gjør du hvis sausen skiller seg?
Hvis du skulle være så uheldig at sausen skiller seg, ikke kast sausen! Visp sammen en eggeplomme med to ss vann over vannbad til det blir luftig, hell så i litt og litt av den skilte sausen! 🙂
Steg
1
Ferdig
|
Lag sausen:Start med å lage en reduksjon. Finhakk sjalottløk (du kan bruke vanlig løk). Ha det i en kjele med vann, hvitvinseddik, pepper og laubærblad. I stedet for eddik og vann kan du bruke 1,5 dl hvitvin. Kok dette i ca. 10 minutter til det kun er igjen ett par spiseskjeer med væske. Ta ut laubærbladene og pepperkorna, men la løkbitene være igjen. Se på bildene. |
2
Ferdig
|
Lag klaret smør:Mens reduksjonen lages må du lage klaret smør. Kutt smør i terninger og smelt det forsiktig i en kjele. Når smøret har smeltet, trekk kjelen vekk fra varmen. La det stå i noen minutter til melkepartiklene synker til bunns. Du ser det vil legge seg et hvitt lag på bunn av kjelen. Du skal bare bruke det blanke fettet som flyter opp. |
3
Ferdig
|
Lag ferdig sausen: |
4
Ferdig
|
|
5
Ferdig
|
Når eggeplommene og reduksjonen har blitt en luftig, tykk "eggedosis", spe med litt og litt av det klarede smøret mens du visper godt. Du skal kun bruke det klare smøret som flyter på toppen, men det gjør ikke noe om du får med litt av det hvite som ligger på bunn. Det er viktig at du ikke har i for mye smør om gangen. Jo mer smør du har i, jo tykkere blir hollandaisesausen. Jeg liker den tykk, men blir den for tykk kan den sprekke. Tilsett en teskje med vann innimellom smøret om den skulle bli for tykk. |
6
Ferdig
|
Når du har hatt i smøret, smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha i masse finhakket gressløk. |
7
Ferdig
|
Når sausen er ferdig er det viktig at den ikke kokes opp, eller blir for varm. La bollen med sausen stå over kjelen med det varme vannet, men tilsett kaldt vann slik at det ikke blir for varmt. Da kan smøret skille seg fra eggeplommene og du får en sprukket saus. |
8
Ferdig
|
Lag ferdig resten av retten:Hvis du vil ha ovnsbakte småpoteter, ha disse i en ildfast form. Ha på litt olje, salt og pepper og sett i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. |
9
Ferdig
|
Ha tomater i en liten ildfast form, med litt olje, salt og pepper. Stek i ovnen sammen med potetene i ca 10-15 minutter. |
10
Ferdig
|
Ha salt og pepper på biffene. Varm opp en steikepanne til den blir skikkelig god og varm. Ha biffene oppi og la de brune seg ett par minutter på hver side. Når biffene har fått en fin steikeskorpe. Trekk steikepannen vekk fra varmen, ha på ett par spiseskjeer med smør og to knuste fedd med hvitløk. Bruk en skje og øs smøret over biffene et par minutter. Ta biffene ut av stekepannen og legg de på en tallerken. La de hvile der i ca. 10 minutter. Jeg brukte ytrefilet av okse, og hvert stykke var ikke så veldig tykt. Bruker du indrefilet eller større biffer må de stekes litt lenger. |
11
Ferdig
|
Når biffene er tatt ut av steikepanna. Ha asparges oppi stekepannen med litt vann. La smøret og hvitløken fra biffene ligge oppi. Kok aspargesen et lite minutt. Det kommer an på hvor tykke de er. |
12
Ferdig
|
|
13
Ferdig
|