Rødvinssaus

0 0
Rødvinssaus

Del på sosiale medier:

Eller du kan kopiere og dele denne nettadressen

Ingredienser

Endre Porsjoner:
TIL RØDVINSREDUKSJON:
1 flaske rødvin
2 sjalottløk
3 ss sukker
2 hvitløksfedd
Til oksekraft:
20 liters kjele
5 kg kraftbein av okse (Jeg kjøper kraftbein i en slakterforretning i Stavanger til 25 kr kiloen. Det er viktig at du kjøper kraftbein med litt kjøtt på. Kraftbein som du kjøper i frysedisken er ofte rensket for kjøtt og vil ikke gi fra seg nok smak).
3 gulrøtter
2 løk
2 skiver sellerirot
0.5 purreløk
fersk timian
3 stk laubærblad
1 ss Hel sort pepper
4 ss balsamikoeddik
Montering av saus:
200 gram meierismør
0.5 sitron
salt og pepper
0.5 bunt fersk gressløk
Kjøkken:
  • 1 døgn
  • Porsjoner 10
  • Vanskelig

Ingredienser

  • TIL RØDVINSREDUKSJON:

  • Til oksekraft:

  • Montering av saus:

Fremgangsmåte

Del

Har du lurt på hvordan rødvinssaus du får servert på restaurant blir laget? Den kraftige litt sirupaktige rødvinssausen? Det er mye kjærlighet bak de få, men gode dråpene som ligger på tallerkenen. Dette er en tidkrevende prosess og tålmodighet er en av ingrediensene.

Trikset er å få den passe søt og syrlig, samtidig som den skal være fyldig og velsmakende.

For å lage sjysausen trenger du både oksekraft og rødvinsreduksjon. Jeg skal nå forklare hvordan du kan lage begge deler! Hvis du vil hoppe over den mest tidkrevende delen av sauslagingen, kan du kjøpe ferdig kraft som er redusert, såkalt okse demi glace. Da trenger du kun å lage rødvinsreduksjonen og det er en enkel og kort prosess.

Skal du lage både kraften og rødvinsreduksjonen, på den måten jeg lager den på bør du sette av en hel dag til koking av kraft, pluss 4-5 timer koking neste dag.

Kjøper du ferdig kraft/demi glace i butikken, trenger du bare å lage rødvinsreduksjonen. Da tar det ca. 1 time å lage sausen. Hvis du velger denne varianten, er det lurt å kjøpe en god kraft hos kjøtthandler eller hos meny. Ikke kjøp oksefond eller oksebuljong, men demi glacé av okse. Til denne oppskriften ville jeg kjøpt 1,5 liter. Husk at den skal redusere en del så det blir mindre saus enn det. Hvor mye det blir er litt vanskelig å si, men det skal kun ca. tre spiseskjeer over biffen av denne kraftige sausen.

 

rødvinssaus

(Visited 831 times, 1 visits today)

Steg

1
Ferdig

Hvis du ikke lager kraften fra bunn, men kjøper ferdig redusert demi glace kan du hoppe over disse trinnene og gå rett til steg 8 "Lag rødvinsreduksjon". Du trenger 1,5 liter med demi glace for å kunne lage 6 dl rødvinssaus.

2
Ferdig

Lag oksekraft:

Legg kraftbeina på et stekebrett med bakepapir, og sett i forvarmet ovn på 230 grader i ca. 20-30 minutter, til beina har fått en gylden farge, slik som på bilde over. Ha kraftbeina deretter over i en stor kjele (jeg bruker en 20 liters kjele, selv om den er litt stor. Den trenger plass til å koke skikkelig opp).

3
Ferdig

Kutt deretter grønnsaker i grove biter, legg de på et stekebrett med bakepapir, ha litt olje over, og stek på 230 grader i ca. 20 minutter til de blir litt brune/brente. Ha deretter grønnsakene over i kjelen med kraftbeina og fyll på med vann så det dekker kraftbein og grønnsaker. Ha også oppi laurbærblad, hel sort pepper, balsamikoeddik og noen kvaster med fersk timian.

4
Ferdig

Sett på full styrke slik at vannet koker opp, skru deretter ned varmen slik at det småkoker. La kraften småkoke i ca. 6 timer. Følg med at kraftbeina og grønnsakene alltid dekkes av vann.

5
Ferdig

Ta deretter ut kraftbein og grønnsaker med en sil, og sil kraften over i en annen kjele. Hvis du har en fin sil anbefaler jeg deg å bruke denne, for å få vekk mest mulig grums. Da blir kraften klarere og du vil få et bedre resultat til slutt.

6
Ferdig

Sett den silte kraften tilbake på varmen og la den småkoke ett par timer til kraften har blitt redusert til halvparten. Bruk en liten sil eller øse og skum av det øverste laget med skum som flyter opp på toppen av kraften. Det vil også flyte opp et lag med fett som det kan være lurt å fjerne med en liten øse.

7
Ferdig

Når kraften er redusert med halvparten, har du en kjempegod kraft som kan brukes til det meste. Men siden du skal lage rødvinssaus er du ennå ikke ferdig ;)

8
Ferdig

Lag rødvinsreduksjon:

Finkutt sjalottløkløk.
Ha sukker i en kjele. Sett på middels varme og la sukkeret smelte til gylden karamell. Ha deretter oppi finhakket løk, timian og hvitløksfedd som er knust, og fres dette oppi karamellen.

9
Ferdig

Ha deretter oppi en flaske med rødvin og la det koke til den er redusert ned til ca 1/4.
Da har du laget klar rødvinsreduksjonen, og da er det bare å blande den med kraft og koke videre.

10
Ferdig

Bland rødvinsreduksjon og kraft:

Bland rødvinsreduksjonen med kraften.
La dette småkoke og reduseres ned ca halvparten, og du har fått en konsentrert rødvinssjy, som er litt "sirup-aktig" slik som på bildet under. Bruk en fiskeøse eller en liten sil for å fjernet skummet som legger seg på toppen.

11
Ferdig

Ikke kok den for lenge slik at den blir for tykk.
Rør deretter inn litt og litt meierismør i terninger.
Smak til med sitronsaft og gjerne finhakkede ferske urter, salt og pepper.
Sånn, da har du verdens diggeste rødvinssaus, lett som bare det. Sausen smaker helt nydelig til indrefilet av okse med sellerikrem som du finner oppskrift på her på bloggen :)

Ida Marie Aamot Storbakken

Ida Marie Aamot Storbakken

Jeg har fagbrev som kokk og jobber som sosionom i Haugesund kommune. Driver denne matbloggen ved siden av jobben for å dele oppskrifter og tips til enklere matlaging :) Les bloggen min for oppskrifter og tips, og ta gjerne kontakt med meg om det er noe du lurer på! - Ida Marie <3

Oppskriftsanmeldelser

Det finnes ingen anmeldelser for denne oppskriften ennå, bruk skjema under for å skrive din anmeldelse
forrige
Sjokoladefondant
neste
Helstekt indrefilet av okse
forrige
Sjokoladefondant
neste
Helstekt indrefilet av okse

Legg Til Din Kommentar