IDA MARIES RØDVINSSAUS

Har du lurt på hvordan rødvinssausen du får servert på restaurant blir laget? Det er mye kjærlighet bak de få, men gode dråpene som ligger på tallerkenen. Dette er en tidkrevende prosess og tålmodighet er en av ingrediensene.

Trikset er å få den passe søt og syrlig, samtidig som den skal være fyldig og velsmakende. Hvis du vil hoppe over den mest tidkrevende delen av sauslagingen, kan du kjøpe ferdig kraft som er redusert, såkalt okse demi glace, og begynne rett på rødvinsreduksjonen. For å lage sjysausen trenger du oksekraft og rødvinsreduksjon. Jeg skal nå forklare hvordan du kan lage begge deler! 🙂

Følg meg gjerne på Instagram for å bli oppdatert når nye oppskrifter blir lagt ut på bloggen! 🙂


Denne oppskriften er til ca. 5 dl rødvinssaus.

Husk at det kun skal et par spiseskjeer med saus til hver biff.


Til hjemmelaget kraft trenger du:

  • En stor kjele (Jeg bruker en 20 liters kjele)
  • 5 kg kraftbein (Jeg kjøper kraftbein i en slakterforretning i Stavanger til 25 kr kiloen. Det er viktig at du kjøper kraftbein med litt kjøtt på. Kraftbein som du kjøper i frysedisken er ofte rensket for kjøtt)
  • 3 gulrøtter
  • 2 løk
  • Sellerirot
  • 1 purreløk
  • 2 hele hvitløk
  • Fersk timian
  • Laurbærblad
  • 4 ss balsamikoeddik
  • 1 ss hel sort pepper

Til rødvinsreduksjonen trenger du:

  • 1 flaske rødvin (Spør på polet etter en rødvin som kan brukes til matlaging. Jeg kjøpte en flaske til ca. 100 kr)
  • 2 Sjalottløk (Har du ikke det kan du bruke 1 vanlig løk eller 1 rødløk)
  • 3 ss sukker
  • 1 stort fedd med hvitløk

For å lage ferdig rødvinssausen trenger du:

  • ca. 200 gram kaldt meierismør i terninger
  • Litt sitronsaft
  • Salt og pepper

 Slik lager du kraften:

  • Legg kraftbeina på et stekebrett, gjerne på et bakepapir, og sett i forvarmet ovn på 230 grader i ca 20 minutter, til beina har fått en gylden farge, slik som på bilde under.
  • Ha kraftbeina deretter over i en stor kjele (jeg bruker en 20 liters kjele, selv om den er litt stor).
  • Kutt deretter grønnsaker i grove biter, legg de på et stekebrett med bakepapir, ha litt olje over, og stek på 230 grader i ca 15 minutter.
  • Når grønnsakene har fått en gylden farge i ovnen, ha de oppi kjelen med kraftbein, laurbærblad, hel sort pepper og fersk timian. Hell oppi kaldt vann til det dekker kraftbeina og grønnsakene, slik som på bildet over. Ha også oppi litt balsamikoeddik. Jeg pleier å ta det litt på slump, så det er ikke noe fasitsvar på hvor mye du skal ha oppi, men følger du det som er satt opp i listen over ingredienser skal dette være greit 🙂
  • Sett på full styrke slik at vannet koker opp, og skru ned varmen slik at det småkoker. La kraften stå å koke i ca 6 timer. Følg med at kraftbeina og grønnsakene alltid dekkes av vann.
  • Ta deretter ut kraftbein og grønnsaker med en sil, og sil kraften over i en annen kjele. Hvis du har en fin sil anbefaler jeg deg å bruke denne, for å få vekk mest mulig grums. Da blir kraften klarere og du vil få et bedre resultat til slutt.
  • Sett den silte kraften tilbake på varmen og la den småkoke ett par timer til kraften har blitt redusert med halvparten. Bruk en liten sil eller øse og skum av det øverste laget med skum som flyter opp på toppen av kraften. Prøv også å øs vekk mest mulig av fettet som legger seg på toppen.
  • Når kraften er redusert med halvparten, har du en kjempegod kraft som kan brukes til det meste. Men siden du skal lage rødvinssaus er du ennå ikke ferdig 😉

Slik lager du rødvinsreduksjonen:

  • Finkutt løk.
  • Ha 3 ss sukker i en kjele. Sett på middels varme og la sukkeret smelte til gylden karamell. Ha deretter oppi finhakket løk, timian og hvitløksfedd som er knust, og fres dette oppi karamellen.
  • Ha deretter oppi en flaske med rødvin og la det koke til den er redusert ned til ca 1/4.
  • Da har du laget klar rødvinsreduksjonen, og da er det bare å blande den med kraft og koke videre.

Slik lager du rødvinssausen ferdig:

  • Bland rødvinsreduksjonen med kraften.
  • La dette småkoke og reduseres ned ca halvparten, og du har fått en konsentrert rødvinssjy, som er litt «sirup-aktig» slik som på bildet under. Bruk en fiskeøse eller en liten sil for å fjernet skummet som legger seg på toppen.
  • Ikke kok den for lenge slik at den blir for tykk.
  • Rør deretter inn litt og litt meierismør i terninger.
  • Smak til med sitronsaft og gjerne finhakkede ferske urter, salt og pepper.
  • Sånn, da har du verdens diggeste rødvinssaus, lett som bare det 😉 Smaker helt nydelig til helstekt indrefilet av okse 🙂


Håper du vil prøve deg på denne rødvinssausen, og helst at du lager kraften selv, men har du ikke tid, så er det lov å bruke ferdig kjøttkraft fra butikken (ikke buljong). Sausen smaker helt fantastisk til rosastekt indrefilet av okse 🙂

Ta kontakt om det er noe du lurer på og legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet om du tester ut oppskriften 🙂

Ida Marie 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *