SJOKOLADEBOLLER

Dette er de mykeste, luftigste og deiligste bollene jeg har smakt noen gang! Deigen er utrolig enkel å lage og den er så god å jobbe med! Det er viktig å sette av tid til både elting og heving. Det er det som gjør at resultatet blir så bra! De smaker helt fantastisk når de er lune. Hvis du fryser de ned og tar de opp ett par timer før servering, kan du varme de ett par minutter i ovnen eller noen sekunder i mikrobølgeovnen. Da kan jeg garanterer deg at de smaker som nystekte. Tenk så deilig å ha noen av disse bollene i fryseren, som du kan servere til gjester, eller kose deg med selv 🙂

deilige myke boller

Denne oppskriften gir ca 24 boller

Ingredienser til bolledeigen:

850 gram hvetemel
5 dl h-melk
1 pk fersk gjær
150 gram meierismør
150 gram melis
1 ts kardemomme

Melis til pynting av bollene og eventuelt litt hakket kokesjokolade

Ingredienser til sjokoladefyll:

100 gram brunt sukker
150 gram meierismør
3 ts kanel
0,5 ts salt
60 gram mørk kokesjokolade


Slik gjør du:

Det er best om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften.

Ha hvetemel, melis og kardemomme i bakebollen.


Kutt smøret i terninger og ha i en skål, dette skal has i deigen helt til slutt, så sett smøret til sides så det blir mykt.

Varm forsiktig opp melk i en kjele til melken er fingervarm. Pass på at melken ikke blir for varm, da kan gjæren bli ødelagt. Når melken er fingervarm, tilsett gjæren og rør denne inn.

Ha melk og gjær oppi bakebollen med de tørre ingrediensene, og la maskinen gå på middels hastighet i ca 10 minutter. Det er viktig å la deigen få elte lenge for at bollene skal bli myke og luftige.

Tilsett deretter litt og litt smør i terninger. Det vil bli litt klissete med en gang, men la maskinen gå på lav hastighet helt til alt smøret er blandet godt inn i deigen. Dekk deigen til med et rent kjøkkenhåndkle eller plastikkfolie, sett bakebollen et lunt sted, gjerne på varmekablene på badet, og la deigen heve seg til dobbel størrelse. Det er viktig at deigen får heve seg til dobbel størrelse. Hvor lang tid det tar, kommer an på hvor varm det er der du setter deigen til heving.

Når deigen heves, kan du lage sjokoladefyllet.


Slik lager du sjokoladefyllet:

Bland sammen mykt smør (ikke smeltet) med brunt sukker, salt og kanel. Smelt sjokoladen og bland det inn i smørblandingen. Sett sjokoladefyllet til sides.


Lag ferdig bollene:

Rengjør kjøkkenbenken, smør deretter litt smør på benkeplaten. Da slipper du å bruke hvetemel og deigen blir mye enklere å jobbe med. Bruk en kjevle og lag en stor rektangel ut av deigen. Smør deretter sjokoladefyllet utover.

Rull deretter deigen sammen og del inn 10-12 skiver. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen. Fordel bollene utover to stekebrett. Sett gjerne bollene litt tett sammen slik at de vokser litt i hverandre når de stekes.

Du kan også lage bollene i en annen form, som på bildet under: 

Når bollene er fordelt på brettene, legg et kjøkkenhåndkle over, og sett bollene til heving enda en gang. Denne gangen holder det med 20-30 min. Det gjør ingenting om de står litt lenger. Det er veldig viktig at du tar deg tid til å etterheve bollene slik som forklart her, da får du luftige og lette boller.

Pensle deretter bollene med sammenpisket egg, og sett midt i forvarmet ovn på 200 grader over- og undervarme. Stek ett og ett brett om gangen. Stek bollene i ca 7-10 minutter, til bollene har blitt lysebrune. Ikke stek de for lenge.

La bollene kjøle seg litt ned på brettet og strø over litt hakket kokesjokolade slik at det smelter oppå bollene. Bland sammen melis med litt vann og ha over.

Myke sjokoladeboller med melis

Er du glad i sjokoladeboller anbefaler jeg deg å teste ut oppskriften min på deilige boller med smash 🙂 Det er samme grunnoppskrift som denne, men deigen er doblet! Smashbollene smaker helt fantastisk 🙂

Håper du vil teste ut oppskriften! Sjekk instagramkontoen til Idamariesmat for å se video av de nystekte bollene! Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under oppskriften eller ta kontakt hvis det er noe du lurer på 🙂

Ida Marie


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *