FRANSKE MAKRONER – GRUNNOPPSKRIFT

FRANSKE MAKRONER


Vil du lage nydelige franske makroner? Du trenger bare egg, melis, mandelmel og sukker 🙂
Det er ikke så vanskelig som det ser ut! Følg oppskriften, så får du det til!

Dette er grunnoppskrift på selve makronene. Du velger selv hvilke fyll du vil ha inni, og jeg vil legge ut flere oppskrifter på fyll som passer perfekt. Siden makroner er ganske søte, er det lurt å fylle de med friske kremer med for eksempel sitron, appelsin, bringebær eller pasjonsfrukt, men det passer også med forskjellige sjokolade- og karamellkremer 🙂

makroner fleremarkroner ring

 


PS! LES OPPSKRIFTEN OG FREMGANGSMÅTEN NØYE, FÅ MED DEG ALL TEKST SOM ER MELLOM BILDER OG VIDEOER.

DU TRENGER:

120 gram eggehvite
165 gram sukker
140 gram mandelmel (39 kr for en pakke på 200 gram på coop obs)
155 gram melis


SLIK GJØR DU:

 • Sett ovnen på varmluft , 150 grader.
 • Mål opp ingrediensene og ha det oppi forskjellige skåler, skill eggeplommen fra eggehviten og pass på at du ikke får eggeplomme i hviten.
 • Bland sammen melis og mandelmel. Sikt dette to ganger for å få vekk alle klumper. Ikke bruk fettredusert mandelmel!
makroner mandelmel og melis
 • Det er viktig at eggehvitene er helt rene, altså ingen eggeplomme i eggehviten. Får man eggeplomme i eggehviten vil man ikke klare å få en stiv marengs.
 • Ha eggehvitene i en kjøkkenmaskin, og visp til det begynner å skumme. Jeg bruker kenwood kjøkkenmaskin med visp.
makroner eggehvite
 • Når eggehvitene har fått skum på overflaten, tilsett ca halvparten av sukkeret og la maskinen gå på full hastighet ett par minutter. Tilsett deretter litt og litt sukker, til alt er oppi.
makroner eggehvite sukker
 • Når alt sukkeret er i eggehviten, la maskinen gå ett par minutter til, til marengsen er blank og luftig. Den skal ikke gå for lenge slik at marengsen blir «tørr» og porøs, men blank og fin som på bildet under 🙂
makroner marengs
 • Ha mandel- og melisblandingen oppi marengsen. Ikke rør mer enn nødvendig, husk at du skal røre mer hvis du skal tilsette konditorfarge. Rør kun til alt er blandet godt sammen, til den ser ut som på bildet under.
makroner mandelmel marengs
 • Tilsett konditorfarge, hvis du ønsker farge på makronene. Rør inn konditorfargen med slikkepotten. (Jeg bruker konditorfarge fra cacas.

TIPS 1:

Makronrøren skal ikke røres for lenge, og heller ikke for lite. Man skal røre ut litt av luften av marengsen, men man må ikke røre for lenge slik at røren blir for flytende, da vil makronene flyte utover og miste den runde fasongen. Rør til den får konsistens som på bildet under, ikke for fast, og ikke for bløt. Med litt øvelse, så går dette av seg selv etterhvert.

kokosmakroner blå masse
 • Ha makronmassen oppi en sprøytepose med en rund tipp. Du trenger ikke bruke tipp hvis du bruker sprøyteposer hvor du kan klippe av tuppen av posen selv.
 • Bruk en makronmatte eller bakepapir til å sprøyte makroene på.

TIPS 2:

Hvis du ikke har makronmatte, kan du lage en mal ved å tegne opp passe store sirkler på et bakepapir. Tegn sirkler på størrelse med en tjuekroning, jeg brukte lokket på konditorfargen som mal. Legg deretter bakepapiret med sirklene under det bakepapiret du skal sprøyte makronene på. Da er det bare å lirke vekk bakepapirmalen når makronene er sprøytet utover, og du kan bruke det som mal på neste brett med makroner. Du slipper da å bruke tid på å tegne opp sirkler på hvert bakepapir, se bildet under.

makroner blå
 • Se videoen under hvis du ønsker å se hvordan makronene sprøytes ut.

TIPS 3:

Hvis du får «topper» på makronene, kan de presses forsiktig ned med litt kaldt vann på fingeren. VIKTIG! Ikke ha for mye vann på fingeren, slik at det blir liggende vann å flyte oppå makronene. Dypp fingeren og «tørk» den på kanten av glasset før du trykker makronene «flate». Se video under.

STEKING AV MAKRONER:

 • Når makronene er sprøytet ut på bakepapir. Er det VIKTIG å la makronene tørke i 45-60 minutter på benken. Dette er avgjørende om du skal få vellykkede makroner. De må tørke slik at de får en «hinne» på toppen av makronen. Det er derfor viktig å ikke bruke for mye vann når du presser ned «toppene».
makroner blå uten tupp
 • Når makronene er klare for steking, sett de i ovnen, på midterste rille. Det kan være lurt å sette et tomt stekebrett på rillen under brettet med makroner. Stek makronene i 12-14 minutter i forvarmet ovn, på varmluft 150 grader, til makronene har løftet seg opp og fått slike bobler under makronen, som på bildet under.
 • Når makronene er ferdig stekt, la de kjøle seg ned i ca 10 minutter før du løfter makronene forsiktig av.
makrooonmakroner sitron mange

FYLLING AV MAKRONER:

 • Fyll makronene med ønsket fyll. Du kan fylle de med ostekakekrem, vaniljekrem, sjokoladeganache eller en frisk krem med smak av frukt eller bær. Jeg vil legge ut oppskrift på fyll til makronene etterhvert. Det er lurt å fylle makronene med kremer som ikke er for flytende, da vil fyllet renne ut.
 • Hvis makronene har litt forskjellig størrelse, kan det være lurt å finne to og to like før du begynner å fylle 🙂
makroner rosa med karamell
 • Hvis makronene ikke skal spises samme dag, er det lurt å fryse de ned, men de tåler å stå noen dager i kjøleskapet i en lufttett boks. Det tar kort tid å tine makronene hvis du velger å fryse de, og det er alltid kjekt å ha liggende noen makroner i fryseren, til man får gjester 🙂 Det er lurt å fryse de stående slik som på bilde under, de kan godt stables flere lag med bakepapir mellom. Hvis man stabler de oppå hverandre uten å sette de opp på denne måten kan skalle på makronene knuse.
makroner flere farger
 • Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under hvis du har spørsmål eller lurer på noe. Jeg har prøvd å forklare så godt jeg kan i oppskriften over, men det kan være noen småting jeg har forklart like godt, så det er bare å ta kontakt hvis noe er uklart 🙂
 • Ikke vær redd for å prøve deg på å lage makroner, det er ikke så avansert som det ser ut! 🙂

– Ida Marie ♥

4 kommentarer

 1. ‘Se video under’ ?? Fant ingen videoer jeg..

  1. Hei. Det ligger videoer under her når jeg sjekker via mobil eller på datamaskin. Har lagt ut på youtube. Ida Marie 🙂

 2. Har du noen tips til sjokoladefyll Ida?

  1. Hei Lena ☺️ Du kan lage sjokoladeganache av smeltet sjokolade og fløte. Har ikke oppskrift på det nå dessverre, men det kommer nok en gang på bloggen ☺️ God jul til deg og dine 🎄❤️🤶🏼

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *