FLØTEKARAMELLER OG KARAMELLER MED MELKESJOKOLADE

FLØTEKARAMELLER OG MELKESJOKOLADEKARAMELLER

Recipe in english? See the buttom of the page


Disse karamellene er så utrolig gode! De smaker som smørbukk og de er så enkle å lage. Så lenge du følger denne oppskriften så kan det ikke gå galt! 🙂 Oppskriften på karameller med sjokolade finner du nederst på siden 🙂

Fløtekarameller flere

Oppskriften er til ca 100 karameller. Det kommer an på hvilken form du bruker og hvor store du kutter karamellene.

DU TRENGER:

3 dl lys sirup
3 dl sukker
3 dl kremfløte
60 gram ekte meierismør
1 klype maldonsalt + litt maldonsalt til å strø over karamellene da de er ferdige

♦ TERMOMETER – Du kan bruke et digitalt steketermometer.


SLIK LAGER DU KARAMELLENE:

 • Finn frem en kjele som er litt stor og har høye kanter, slik at det får plass til å koke godt oppi kjelen.
 • Ha alle ingrediensene oppi, og la hele blandingen koke til den er 125 grader. Det er viktig at du koker karamellmassen til den er MINST 125 grader! Hvis den har lavere temperatur, vil karamellene bli flytende og det vil bli vanskelig å dele de opp i ruter uten at de klister seg i hverandre. La massen koke til 128-132 grader hvis du ønsker litt hardere karameller. Jo høyere temperatur, jo hardere karameller!
 • Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar, men det er lurt å sette av god tid. Det kommer helt an på hva slags gryte du bruker og hva slags ovn du har. Jeg brukte ca en halvtime på å koke denne massen til 125 grader. (Husk å mål temperaturen midt i massen, slik at du ikke måler temperaturen på kjelebunnen eller kanten. Bruker du en stor kjele, og en liten kokeplate, kan det hende temperaturen vil være noe lavere ute ved kantene enn midt i kjelen.)
 • Jeg pleier å koke karamellblandingen ganske kraftig, så lenge det ikke koker over så går det helt fint! Du trenger ikke røre konstant, men det er lurt å røre litt av og til, og passe på slik at det ikke koker over 🙂
 • Vær forsiktig så du ikke brenner deg. Dette er en oppgave for de voksne, barna kan bli med å dele opp og pakke inn!

 • Legg et bakepapir i bunn av en langpanne eller en ildfast form. Det er lurt å spraye litt formfett i formen før du har bakepapiret oppi, slik at bakepapiret fester seg til kantene. Ha deretter karamellblandingen over i formen. Jeg pleier å doble denne oppskriften, og da bruker jeg stor ildfast form som er 25×35 cm 🙂

OBS! Hvis massen skiller seg (hvis smøret flyter på toppen når den har stivnet). Ha massen tilbake i kjelen, tilsett litt fløte og rør godt. Varm massen opp igjen til 125-128 grader! Ikke bruk for mye smør!

fløtekaramell hel
 • La karamellmassen stivne i minst en time før du løfter hele ut av formen og legger den over på et skjærebrett og kutter den i ruter med en pizzakutter. Du kan måle opp med linjal så du får de ca like store. Du kan også ta plastikk over etter den har kjølt seg ned på benken i en time, å sette den i kjøleskapet over natten. Da vil det være litt vanskeligere å kutte, og jeg anbefaler da å bruke en kniv.
 • OBS! Karamellene MÅ pakkes en og en for at de ikke skal klistre seg sammen! Hvis du deler hele platen i ruten, og lar den stå slik, vil karamellene klistre seg litt sammen og du må kutte de på nytt. Se lengre ned i oppskriften.
fløtekaramell strimler
 • Kutt først i strimler
 • Så i ruter
fløtekarameller ruter


fløtekarameller 1
 • Strø gjerne litt maldonsalt over ved servering ♥
 • Se hvordan du pakker karamellene lengre ned i oppskriften.

MELKESJOKOLADEKARAMELLER

Hvis du vil lage karameller med sjokolade, er det bare å følge samme oppskrift som på disse karamellene.

Når du har kokt opp til 125 grader, kjøler du den ned til ca 80 grader før du rører inn 1 plate melkesjokolade.


PAKKING AV KARAMELLER:

En og en karamell må pakkes inn i bakepapir eller aluminiumsfolie. Det går også an å bruke mellomleggspapir, så slipper du klippe til selv. Det er også mulig å kjøpe innpakningspapir som er for innpakking av karameller og drops, det finner du på nett eller i noen hobbybutikker.

Klipp små firkanter av bakepapir eller folie og brett over karamellen fra begge siden.

Deretter klemmer du sammen endene og klipper av bakepapir hvis det blir for mye!

Jeg pakket karamellene inn i kremmerhus eller celofanposer som jeg har kjøpt på Søstrene Grene:)

Det er lurt å oppbevare fløtekaramellene i kjøleskapet eller en kald plass.

Fløtekaramell

Kjekt hvis du vil teste ut oppskriften!
Ta kontakt om det er noe du lurer på! 🙂

– Ida Marie ♥

ENGLISH RECIPE:

150-200 caramels for christmas 🎅🏼


You need:

600 mililitres light syrup
600 mililitres cream
600 mililitres sugar
6 tablespoons butter
Seasalt


How to do it:

Mix all ingredients and cook everything in a large pot. let it cook until it has got a temperature of 125 Celsius (257 F). Stir the pot now and then, and be careful so it does not boil over. Its important that the mixture get a temperature of atleast 125 c, or else the caramels will get to soft.
Once the mixture has obtained a temperature of 125 degrees C (257 F), pour the mixture into a rectangular baking tray (25 x 35 cm) with baking paper

let the caramel mixture cool for at least an hour, on the bench, before you cut it into chunks. If you want to cut it the next day, put it into the fridge after one hour 🙂

Wrap one and a caramel into the baking paper. If you do not want to pack them into the baking paper, you can mix 50/50 with icing sugar and corn starch and have caramels in an airtight box.

Wrap it into paper and give them as gifts for christmas ♥

7 kommentarer

 1. Hvor mange gram sjokolade er en plate?

 2. Gunbjørg

  Så ryddig og flott tilberedt 😍Karamellen smaker helt fantastisk👌🏽👍

 3. Ann Mari Berg

  Hei. Takk for at du deler. Men Finner ikke ut hvordan jeg skriver ut oppskrifta på fløtekarameller. Kan du være så snill å sende den på min mail.
  annmari@aasby.net

  1. Hei Ann Mari.
   Hvis du holder inne Ctrl og trykker P, så vil du få til å skrive ut oppskriften 🙂

 4. Hei hvor lenge holder de fløtekaramellene seg?

  1. Hei! 🙂 Fløtekaramellene holder seg lenge så lenge de pakkes inn og oppbevares i kjøleskapet 🙂 Jeg har laget opp en hel del nå, som jeg skal ha frem til jul 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *