SAFTIGE KJØTTKAKER I BRUN SAUS

HJEMMELAGDE SAFTIGE KJØTTKAKER I KJEMPEGOD BRUN SAUS ♥


DSC_0473

Her skal dere få oppskriften på mine hjemmelagde kjøttkaker i brunsaus med kålstuing.
Jeg serverte kokte poteter og gulrøtter ved siden. Hvis du vil ha annet garnityr kan du for eksempel lage hjemmelaget potetstappe og koke brokkoli og blomkål.

Hvis dere er 2 voksne og 2 barn kan dere halvere oppskriften hvis dere kun vil lage til en middag.
Men det er greit å lage opp litt ekstra, slik at man kan fryse ned og ta opp ved en senere anledning.


TIL KJØTTKAKENE TRENGER DU:

800 gram kjøttdeig (du kan bruke halvparten kjøttdeig og halvparten med karbonadedeig)
1 gul løk – finhakket
Rødbeter på glass – ca 5 ss finhakket
4 ss rødbetsaft (fra glass)
Finhakket fersk gressløk (kan sløyfes)
4 ss potetmel
1 egg
3 dl melk
2 ts salt
1 ts kvernet pepper
1 ts gastromat
1 ts aromat


TIL DEN BRUNE SAUSEN TRENGER DU:

4 ss smør
4 ss hvetemel
1 liter kjøttkraft – du kan bruke kjøttbuljong og røre ut i 1 liter vann.
6 skiver med brunost
1 ss tyttebærsyltetøy
1 ts salt
Litt kvernet pepper


TIL KÅLSTUING TRENGER DU:

ca 500 gram kål i tynne strimler
40 gram smør
40 gram mel
5 dl melk
0,5 ts malt muskattnøtt
0,5 ts salt


SLIK LAGER DU KJØTTKAKENE:

(KOK POTETER)

Finhakk gul løk, gressløk og rødbeter.
Finn frem ett egg, mål opp potetmel, melk, salt, pepper og krydder. Slik at du har alt klart i skåler.

cropped-DSC_0391-1.jpg

Bland kjøttdeigen godt sammen med salt, pepper og de andre krydderne. Du kan enten kna det sammen for hånd, eller blande det sammen i en kjøkkenmaskin. Jeg bruker kenwood med k-spade (grind).

Når du har blandet kjøttdeigen godt. Rør inn 1 egg.
Tilsett deretter potetmel og melk vekselsvis.
VIKTIG: Sørg for at potetmelet er rørt godt inn før du tilsetter melk, og omvendt. Hvis ikke kan deigen skille seg.

Bland tilslutt finhakket løk, rødbeter og gressløk inn i deigen.

Stek kjøttkakene gylden brune på hver side – Bruk en spiseskje som du dypper i kaldt vann, og form kjøttkakene i hånden, slik at du får de runde og fine.

DSC_0426

Stek kjøttkakene 2-3 minutter på hver side. Jeg bruker ca 1 god spiseskje smør og en spiseskje olje i stekepanna. Jeg har induksjonsplate med styrke fra 1-10. Jeg setter platen på 7 når jeg steker kjøttkakene. Kjøttkakene trenger ikke bli gjennomstekte, siden de skal trekke ferdig i den brune sausen etterpå.

DSC_0447


SLIK LAGER DU SAUSEN:

Smelt smør i en stekepanne med høy kant, ha oppi hvetemel og la det bli brunt under stadig omrøring. Pass på slik at det ikke blir for brunt.

DSC_0391ve

Når smør- og melblandingen har fått en gylden farge, tilsett 1 liter med kraft/mørk kjøttbuljong. Rør godt for å unngå klumper, og la det koke i 10-15 minutter.

Tilsett brunost og tyttebærsyltetøy og smak til med salt og pepper. Brunsost og tyttebærsyltetøy tilsetter jeg alltid i brun saus, for å få en god smak på sausen.

PS! Blir sausen for tynn, tilsett et par teskjeer hvetemel som du først rører ut i kaldt vann.
Ha oppi litt sukkerkulør om du ønsker en mørkere farge på sausen!

Når sausen smaker godt, ha de stekte kjøttkakene oppi og la de trekke i sausen på svak varme i 10 minutter.


Når sausen koker kan du lage kålstuingen! 🙂

SLIK GJØR DU:

ca 500 gram kål i tynne strimler
40 gram smør
40 gram mel
5 dl melk
0,5 ts malt muskattnøtt
0,5 ts salt

Smelt smør, ha i hvetemel og rør godt om. Tilsett litt og litt melk mens du rører godt med visp.
Når alle klumpene er borte lar du sausen koke i 10 minutter for å få vekk all melsmaken. Husk å rør!

Smak til sausen med salt og malt muskatnøtt, tilsett mer melk om sausen blir for tykk.

Kutter du kålen i tynne strimler, kan du la det koke i sausen ett par minutter.
Kutter du kålen i store biter kan det være lurt å koke kålen i vann med litt salt i ett par minutter før du siler av vannet og vender kålen inn i den hvite sausen.


Server kjøttkakene og kålstuingen sammen med kokte poteter, kokte gulrøtter og tyttebærsyltetøy! 🙂

DSC_0455

Håper du vil teste ut oppskriften på disse deilige kjøttkakene!

Ta kontakt om det er noe du lurer på! 🙂

– Ida Marie ♥

2 kommentarer

  1. Din far tipset meg på denne bloggen, og jeg er matglad. Skal prøve ut oppskriftene dine i tur og orden, og jeg gleder meg. Axel

    1. Tusen takk! Det var hyggelig! 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *